V reševanje romske problematike se bo vključil tudi premier Robert Golob

Slovenija 20. Avg 202419:35 11 komentarjev
Romsko naselje
Foto: Bor Slana/BOBO

Po več incidentih se bo jutri sestala medresorska delovna skupina in razpravljala o aktualnih romskih vprašanjih. Sestanka se bo udeležil tudi premier Robert Golob.

Predstavniki Romov in občine Ribnica se bodo o odprtih vprašanjih v občini, povezanih z Romi, pogovarjali na skupnem sestanku, ki je dogovorjen za sredo, 28. avgusta, je za STA povedal predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc. O aktualnih romskih vprašanjih pa bo že jutri razpravljala tudi medresorska delovna skupina. Sestanka se bo udeležil tudi premier Robert Golob.

Več romskih družin je namreč za minuli ponedeljek napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker občina po njihovem prepričanju prepočasi rešuje njihovo bivanjsko stisko. Napete odnose je pomirila zveza Romov, ki je družinam svetovala, naj namesto zaostrovanja odnosov raje vzpostavijo dialog z županom in se z njim dogovorijo za skupen sestanek. S sestankom se je strinjal tudi župan Samo Pogorelc, ki bo Rome sprejel 28. avgusta, je povedal Horvat Muc.

Glavna zahteva romskih družin iz naselij Goriča vas in Otavica pri Ribnici je, da jim občina napelje vodo. V preteklosti so jim jo dostavljali gasilci, od letošnjega marca pa si jo morajo priskrbeti sami. Po besedah Horvata Muca se bodo na sestanku skušali dogovoriti, da bi občina Romom napeljala vodo, na drugi strani pa bi se Romi obvezali, da se bodo “držali nekih pravil”.

Župan Pogorelc je za POP TV povedal, da so eni izmed tamkajšnjih družin že ponudili konkretno rešitev, vodni zbiralnik, pa je to zavrnila. Eni izmed družin so dodelili tudi občinsko stanovanje. “Do leta 2014 so bili v občinskem stanovanju, ki so ga pustili v popolnem razsulu. Tudi kurili so notri. Pobrali so vse kopalniške in kuhinjske armature, ko so morali zapustiti objekt,” je dejal.

Horvat Muc: Zahteve Romov so uresničljive

Po mnenju Horvata Muca so zahteve Romov uresničljive. “Župan pravi, da v romsko naselje ni mogoče napeljati vode, ker gre za kmetijska zemljišča in tega ne dovoljuje zakonodaja. Jaz pa pravim, da lahko občina spremeni prostorske načrte in spremeni namembnost zemljišč tako, da iz kmetijskega postanejo gradbena. Na taka zemljišča bo potem mogoče napeljati tudi vodo,” je dejal.

Druga rešitev po njegovih besedah je, da se uporabi 5. člen zakona o romski skupnosti, “ki govori o tem, da v kolikor se pojavijo primeri, kjer je ogrožena varnost v nekem okolju, lahko država nastopa s svojimi načrti, če za to zaprosi občina”. “Po domače povedano to pomeni, da lahko v tem primeru stvari ureja država sama in v dogovoru z občino pridobi tudi vso potrebno dokumentacijo,” je še dejal.

Jožek Horvat Muc
Jožek Horvat Muc (Foto: Borut Živulović, Bobo)

Več incidentov

V zadnjem času je do napetosti med posameznimi Romi in večinskim prebivalstvom prišlo tudi v nekaterih drugih krajih. Med drugim je v Kočevju nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika, posnetek pretepa pa se je pojavil tudi v javnosti. Zato se bo v sredo na nujni seji sestala medresorska delovna skupina, ki jo vodi državna sekretarka ministrstva za notranje zadeve Helga Dobrin in ki koordinira delo resorjev na področju romskih vprašanj.

Delovna skupina za obravnavo romske problematike sicer spremlja uresničevanje nacionalnega programa ukrepov vlade za Rome v aktualnem mandatu. Delovna skupina se je do zdaj sestala na sedmih rednih sejah, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Urad vlade za narodnosti trenutno pripravlja posodobitve programa, ki bo vključeval tudi predloge delovne skupine in ga do konca leta posredoval v obravnavo vladi. Med drugim so podprli tudi predloge ministrstva za delo in ministrstva za vzgojo in izobraževanje na področju izobraževanja Romov. Ministrstvo za naravne vire in prostor pa bo na naslednji redni seji predstavilo svoje predloge ukrepov za urejanje bivanjskih razmer, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Po besedah Horvata Muca, ki je tudi sam član skupine, je na vabilu kot edina točka, o kateri bodo govorili, navedena aktualna problematika, gradiva za sejo pa ni dobil. Zato je članom komisije sam poslal nekaj svojih predlogov. Med drugim predlaga, naj skupina vlado pozove k celostni obravnavi in sistemskim rešitvam romskih vprašanj. Občine naj skupina pozove k spremembam občinskih prostorskih aktov, s katerimi bi bilo možno v romskih naseljih zagotoviti pitno vodo ter drugo potrebno komunalno infrastrukturo, ministrstvo za izobraževanje in vzgojo pa k pripravi bolj konkretnih predlogov za izboljšanje in vključevanje Romov v izobraževalni sistem.

Iz premierjevega kabineta so popoldne sporočili, da se bo predsednik vlade Robert Golob jutri udeležil nujnega sestanka medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, katere naloga je spremljanje uresničevanja Nacionalnega programa ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021-2030.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje