V Savinjski dolini bodo rušili še sedem objektov, poškodovanih v poplavah

Slovenija 31. Maj 202420:03 0 komentarjev
poplave 2023
Prevalje (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Vlada je včeraj sprejela sklep o določitvi dodatnih objektov v Savinjski dolini, ki jih bo treba po lanski ujmi odstraniti. V Gornjem Gradu bo treba odstraniti še dva objekta, v Šmartnem ob Paki enega, v Šoštanju dodatne tri in v Celju enega. Sklep temelji na strokovnih mnenjih, ki jih je pripravila državna tehnična pisarna.

Kot so sporočili iz vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih, gre za objekte, ki so po oceni državne tehnične pisarne po katastrofalni ujmi avgusta lani močno ogroženi zaradi plazov ali so tako poškodovani, da njihova obnova ni mogoča ali ekonomska smiselna ter bi lahko predstavljali nevarnost za življenje ljudi.

Lastniki objektov, na katere se nanaša sklep o odstranitvi, se bodo lahko odločili med možnostmi, ki jih ponuja zakonodaja, sprejeta za odpravo posledic ujme. Izbrali bodo lahko med gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilom odškodnine ali nakupom nadomestne nepremičnine.

Gradnja nadomestitvenih objektov bi se lahko po napovedih vodje vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica začela v drugi polovici leta. Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 arhitekturnimi rešitvami, ki jih je prek natečaja izbralo ministrstvo za solidarno prihodnost v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Pet rešitev je za eno- in dvostanovanjske stavbe, tri za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše.

Skupaj je sicer kot potencialno ogroženih z vidika poplav, plazov ali erozije tal za zdaj evidentiranih 348 objektov, ki predstavljajo potencialno grožnjo za zdravje in življenje ljudi, ni pa to še končna številka. Nekatere občine še nimajo nadomestnih lokacij za gradnjo novih stanovanjskih objektov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!