V SD vroče zaradi razdelitve resorjev, med kandidati za ministre tudi Matjaž Han

Slovenija 10. Maj 202216:05 > 16:47 18 komentarjev
Matjaž Han
Žiga Živulović Jr./BOBO

Dan pred napovedanim razkritjem razdelitve ministrskih mest v vladi Roberta Goloba Socialni demokrati še vedno niso izbrali vseh kandidatov za funkcije, ki jim bodo pripadle. Za zdaj je jasno zgolj to, da predsednica stranke Tanja Fajon prevzema zunanje ministrstvo.

Socialni demokrati bodo s sedmimi poslanci v prihodnji vladi po velikosti druga koalicijska stranka. Po napovedi bodočega mandatarja Roberta Goloba bodo imeli štiri ministrice in ministre. Pred tem so se namreč v SD odpovedali vodenju državnega zbora, ki ga bo v petek predvidoma prevzela podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič. Mesto predsednika parlamenta je namreč v koalicijskih pogajanjih vredno dve ministrski mesti, ki ju v SD ne želijo izpustiti iz rok. Spomnimo, da so bili Socialni demokrati v času Šarčeve vlade precej nezadovoljni, ko jim je vodenje parlamenta – njegov predsednik je bil Dejan Židan – pomembno zmanjšalo število ministrskih funkcij.

Po besedah naših virov iz vrst Socialnih demokratov v stranki prevladuje prepričanje, da bodo lahko podporo do naslednjih volitev povišali v glavnem z dobrim delom in prepoznavnostjo svojih ministrov. A se je pri izbiri imen hitro zapletlo.

Edino dokončno potrjeno ministrsko ime SD za zdaj ostaja predsednica stranke Tanja Fajon, ki si je izbrala ministrstvo za zunanje zadeve. Prav tako je stranki pripadlo ministrstvo za pravosodje, za katerega pa se je vnel hud boj. Ta je pripeljal tako daleč, da se je podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan po objavi v Delu, da naj bi se o kandidaturi za mesto ministrice dogovarjala neposredno z Robertom Golobom in da v stranki podpore nima, oglasila na družbenem omrežju Facebook. Med drugim je zapisala, da gre za “mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst.”

Njena objava je v stranki povzročila veliko razburjenja. Dan zatem so po seji predsedstva enotnost demonstrirali tako, da se je celotno vodstvo postavilo za predsednico Fajon, ko je ta dajala izjavo. Fajon naj bi na današnji popoldanski seji nove sestave poslanske skupine razkrila zadnje podrobnosti koalicijskih usklajevanj, a po informacijah N1 dokončnega dogovora glede imen v SD še niso dosegli. Iz stranke so nam po koncu seje sporočili zgolj, da trenutnega dogajanja danes ne bodo komentirali.

Fajon Švarc Pipan
Žiga Živulović Jr./BOBO

Jasno pa je že, da Švarc Pipan, sicer tudi nekdanja državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu, ne bo prevzela vodenja tega resorja, saj ne uživa podpore poslanske skupine, ki večinsko navija za drugega nekdanjega državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu, Gregorja Strojina. Po prevladujoči oceni med poslanci naj bi bil namreč ta “veliko bolj strokoven.” Še vedno sicer po besedah naših virov obstaja možnost, da se na pravosodni resor kot ministrica vrne Andreja Katič.

Del SD, med njimi predsednica Fajon, si je na ministrskem mestu želel tudi nekdanjega poslanca Milana M. Cvikla, ki je bil predlagan za vodenje gospodarskega ministrstva. A naj bi se tudi pri tem uprli poslanci SD, ki kot gospodarskega ministra vidijo dolgoletnega vodjo poslanske skupine Matjaža Hana. Ta želje po odhodu v vlado sicer ne skriva in je, kot nam je potrdilo več virov iz SD, eden od kandidatov za vodenje tega resorja. Cvikl bi tako lahko postal minister za razvoj in kohezijo. Veliko vprašanje je tudi, ali se bo s takšno zasedbo strinjal bodoči mandatar Robert Golob, ki po naših informacijah nad Cviklom ni ravno navdušen, do predloga, da bi vodenje gospodarskega ministrstva prevzel Han, pa se še ni opredelil. Je pa nad tem imenom v Gibanju Svoboda slišati precejšnje negodovanje.

Po informacijah N1 ima sicer Golob popolno diskrecijsko pravico, da katerega od kandidatov, ki jih bosta predlagali koalicijski partnerici SD in Levica, zavrne.

V primeru Hanovega odhoda v vlado so kandidati za vodenje poslanske skupine poslanci Jani Prednik, Predrag Baković in Soniboj Knežak, ki bi se kot nadomestni poslanec v parlament uvrstil prav namesto Matjaža Hana. Slednji se na naše klice včeraj in danes ni odzval.

Dolgoletni poslanec in tudi podjetnik

Han v poslanskih klopeh SD sedi že od leta 2004, poslansko skupino pa vodi od leta 2013. Vmes je med letoma 2006 in 2011 (do odprave združljivosti funkcij) tudi županoval v občini Radeče. Že od leta 1992 ima Han vidno vlogo tudi v družinskem podjetju M&M International, ki se ukvarja s tiskanjem napisov in nalepk, do lanskega leta pa tudi s čiščenjem bencinskih servisov Petrola, s katerim je Hanovo podjetje poslovalo 20 let, a nato posel izgubilo. V preteklosti so tiskali tudi etikete za Pivovarno Laško, kjer je bil Han eden od večjih malih delničarjev in je ob prodaji deleža Heinekenu leta 2016 prejel okoli 210.000 evrov bruto kupnine.

Dolgoletni poslanec SD je trenutno lastnik 50 odstotkov podjetja M&M International, lastnik druge polovice je podjetje samo. Direktorica je njegova žena Ljudmila, Matjaž Han pa je bil na direktorskem položaju do leta 2009. V lastništvu podjetja je s sedemletnim premorom (2009-2016) že od leta 1992, ko sta ga ustanovila skupaj z očetom.

Če bo Han postal minister, bo zelo verjetno član vlade z najnižjo izobrazbo. Ima namreč opravljen zaključni izpit na Srednji trgovsko-komercialni šoli v Celju. Eden redkih, če ne celo edini dosedanji minister, ki je imel zgolj srednješolsko izobrazbo (bil je strojni tehnik) je bil sicer kmetijski minister v Drnovškovi vladi Ciril Smrkolj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje