V SDS državno sekretarko Seršen pozvali k odstopu

Slovenija 30. Jul 202422:10 0 komentarjev
Tina Seršen
Tina Seršen (Foto: N1)

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je danes državno sekretarko na okoljskem ministrstvu Tino Seršen pozvala k odstopu oziroma ministra Bojana Kumra k njeni razrešitvi, potem ko je upravni nadzor pokazal, da ni izpolnjevala pogojev za podpis odločbe ministrstva, da presoja vplivov na okolje za kineto kanala C0 ni potrebna.

Iz zapisnika o ugotovitvah nadzora upravne inšpektorice, ki ga je minulo nedeljo objavila Nova24TV, nosi pa datum 27. maj 2024, je razvidno, da je minister državno sekretarko pooblastil za vodenje in predstavljanje ministrstva, podpisovanje dokumentov v njegovi pristojnosti ter predlaganju gradiv v obravnavo vladi.

Ni pa bilo v pooblastilu navedeno, da je državna sekretarka pooblaščena za podpisovanje upravnih aktov oz. za odločanje v upravnih zadevah, “zato je treba šteti, da ni bila upravičena izdati sklepa in odločbe oz. da ni mogla nastopati kot uradna oseba organa”. To bi lahko storila, če bi imela veljavno pooblastilo oz. bi izpolnjevala strokovne pogoje, je dodala upravna inšpektorica.

Ministrstvo je v postopku nadzora pojasnilo, da so upravne postopke vodili uradniki, ki imajo pooblastilo predstojnika za vodenje posameznih dejanj v postopku pred izdajo odločbe, in so navedeni na seznamu uradnih pooblaščenih oseb za odločanje in vodenje v upravnem postopku, ki je objavljen na spletni strani ministrstva. Ker je ministrstvo “želelo zaščititi uradnike pred takšno negativno medijsko izpostavljenostjo, je odločbo izdala Tina Seršen po pooblastilu predstojnika, upravne postopke pa so vodili pooblaščeni uradniki, ki imajo ustrezno pooblastilo predstojnika”, je dodalo.

Na sklepu manjkala podpisa uradnih oseb

Inšpektorica je ugotovila, da na sklepu in odločbi ni podpisov uradnih oseb, ki sta pripravili osnutek upravnega akta oziroma vodili postopek, kar ni v skladu z zakonom o upravnem postopku. “Upravna inšpektorica je preučila navedbe organa, iz katerih izhaja, da je organ želel zaščititi uradnike pred negativno medijsko izpostavljenostjo, vendar teh argumentov ni bilo mogoče upoštevati, saj je tudi podpis uradne osebe, ki vodi postopek, pomembna sestavina upravnega akta in transparentnosti postopka,” je navedeno v zapisniku.

Inšpektorica je v zapisniku še pripomnila, da nadzor upravne inšpekcije ni usmerjen v presojo zakonitosti upravnega akta, kot to velja za upravni spor, ampak je naloga inšpekcije “predvsem skrb za enotno uporabo procesnih pravil v istovrstnih zadevah, ne da bi se pri tem posegalo v samostojnost organa pri odločanju”. “Zato se upravna inšpektorica ne more opredeljevati do navedb organa, da okoliščina, da sklepa in odločbe nista podpisali uradni osebi, ki sta postopka vodili, ne pomeni bistvene kršitve določb postopka,” je navedla.

Ministrstvo je odločbo izdalo decembra lani v ponovnem postopku in spremenilo odločitev iz prvotnega postopka. Agencija za okolje je namreč leta 2020 odločila, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Občina se je pritožila na ministrstvo, ki jo je zavrnilo, zato se je obrnila še na upravno sodišče, to pa je tožbi občine ugodilo ter je sklep posredovalo v ponovno odločanje ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Anja Bah Žibert
Anja Bah Žibert (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Bah Žibert: Sekretarka in minister nista prevzela subjektivne odgovornosti

Poslanka Anja Bah Žibert navaja, da je iz objavljenega zapisnika razvidno, da sta državna sekretarka in minister z ugotovitvami seznanjena že kar nekaj časa, ter da nihče od njiju, “čeprav je upravna inšpektorica nedvomno ugotovila, da kot državna sekretarka po zakonu o splošnem upravnem postopku niste imeli pooblastila za izdajo omenjenega sklepa in zato ne bi smeli nastopati v funkciji uradne osebe organa, ni prevzel subjektivne in/ali objektivne odgovornosti za dokazano kršitev zakona”.

Državno sekretarko poziva k prevzemu subjektivne odgovornosti in odstopu, ministra pa k prevzemu objektivne odgovornosti in razrešitvi Tine Sršen z mesta državne sekretarke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!