V SDS Marto Kos obtožujejo sodelovanja z Udbo. Kaj odgovarja?

Slovenija 13. Sep 202412:14 33 komentarjev
Foto: BOBO

Napadi SDS na novo kandidatko za evropsko komisarko Marto Kos se vrstijo. Evroposlanka iz Janševe stranke Romana Tomc je za portal Euronews ocenila, da je nova izbira slovenske vlade nesprejemljiva, saj da Kos za komisarsko mesto ni dovolj kompetentna in da naj bi sodelovala z nekdanjo jugoslovansko tajno policijo Udbo. Kaj odgovarja Marta Kos?

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prav zaradi Slovenije enkrat že zamaknila predstavitev sestave prihodnje Komisije v Evropskem parlamentu. Ta bi morala potekati v sredo, zdaj je predstavitev predvidena za torek. A kot kaže, slovenski vladi tudi do torka predsednici Komisije ne bo uspelo posredovati uradnega predloga za slovensko evropsko komisarko.

Po umiku kandidature Tomaža Vesela, nekdanjega šefa računskega sodišča, ki ga je največja vladna stranka Gibanje Svoboda kot svojo izbiro predstavila že aprila, je vlada za novo kandidatko potrdila nekdanjo veleposlanico Marto Kos. A nastajajo nove težave. Kos naj bi predvidoma danes opravila zaslišanje pred odborom za zadeve Evropske unije, vendar pa predsednik omenjenega odbora Franc Breznik seje ni sklical, ker da ni prejel gradiva, za katerega je zaprosil. Breznik namreč vztraja, da bi za sklic odbora potreboval pismo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi navedla, zakaj Vesela ne želi v svoji ekipi. Vendar pa vlada tega pisma odboru ne želi posredovati in poudarja, da je v državni zbor poslala vse gradivo, ki je potrebno za odločanje o kandidaturi Marte Kos.

Franc Breznik
Franc Breznik (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Opozicija – na začudenje mnogih – Veselovemu imenovanju za komisarja ni nasprotovala, odločno pa je proti postavitvi Marte Kos. V pogovoru za portal Euronews je slovenska evroposlanka Romana Tomc iz vrst SDS (EPP) dejala, da je zanje izbira Kos povsem nesprejemljiva, saj da naj bi bila kandidatka nekompetentna – po njenih besedah nima dovolj vodstvenih izkušenj, ključnih za opravljanje komisarskih nalog. Predvsem pa je izpostavila, da je Kos nesprejemljiva,  ker naj bi bila povezana z nekdanjo jugoslovansko tajno policijo Udbo.

“Si predstavljate, da bi v Nemčiji predlagali kandidata, ki je bil v preteklosti sodelavec Stasi (ministrstvo za državno varnost v Nemški demokratični republiki, ki je delovalo med 1950 in 1990; op. a.)?” se je vprašala Tomc. Nekateri njeni kolegi so, tako evroposlanka, zelo nervozni ob omenjanju povezave med Udbo in kandidatko za evropsko komisarko.

Marta Kos
Marta Kos (Foto: Saša Despot/BOBO)

Kos: Bila sem nadrejena gospe Tomc, ki je na to pozabila

Kos se je odzvala na obtožbe Tomc. Kot je zapisala v izjavi za Euronews, so se podobne obtožbe “z namenom diskreditacije” prvič pojavile ob napovedi njene kandidature za predsednico republike leta 2022. “Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me preverile varnostne službe obeh držav in soglasje sem dobila brez težav. Če bi kadarkoli škodovala interesom Slovenije, ne bi mogla delati v slovenski vladi ali biti veleposlanica,” je poudarila.

Zavrnila je tudi obtožbe o pomanjkanju vodstvenih izkušenj. “Bila sem direktorica vladnega urada za komuniciranje in tiskovna predstavnica vlade, tri leta sem bila podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije. V tem obdobju sem bila nadrejena gospe Tomc, ki je na to očitno pozabila. Dobro se je spominjam, saj je kot vodja Službe za javna naročila dobro opravljala svoje delo,” je še zapisala Kos.

Po njenih navedbah ne držijo niti pripombe o tem, da je postala kandidatka le na podlagi spola. “Da, sem ženska, vendar so vedno najbolj pomembne strokovno znanje, usposobljenost in zmožnost prispevanja. Spol ni in nikoli ne bi smel biti glavna kvalifikacija za takšne vloge,” še navaja Kos.

Von der Leyen je sicer intenzivno lobirala, da bi manjše države nominirale žensko kandidatko za poslanko. Kot smo poročali, je pritiskala tudi na Slovenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje