V Sloveniji letos gnezdilo rekordno število štorkelj

Slovenija 30. Jul 202408:55 2 komentarja
štorklje
Foto: Urša Gajšek (DOPPS)

Letos je pri nas znova gnezdilo rekordno število štorkelj. Na društvu za opazovanje in proučevanje ptic so našteli 311 parov. "Iz naših gnezd je poletelo rekordno število mladičev," so tudi pripisali v društvu.

Vsako leto zgodaj spomladi v Slovenijo priletijo štorklje in si postavijo gnezda. V društvu za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS) so tudi letos popisali število ugnezdenih belih štorkelj. “Padli so novi rekordi, ne le pri zasedenosti gnezd, temveč tudi v številu poletelih mladičev,” so ugotovili v 26. popisu bele štorklje, ki je eden najstarejših popisov DOPPS.

Ob obisku vseh gnezd bele štorklje v Sloveniji so našteli 311 parov, kar je 11 več kot lani. Ob tem je iz naših gnezd letos poletelo rekordnih 673 mladičev, kar je 77 več od prejšnjega rekorda iz leta 2020, ugotavljajo.

Popis v društvu izvajajo po mednarodno uveljavljeni metodi. Med popisom obiščejo vsa gnezda bele štorklje v Sloveniji in preverijo gnezditveno uspešnost štorkelj. Izvajajo ga med koncem junija in začetkom julija, ko so mladiči že tako veliki, da jih zlahka preštejejo.

Zelo pomemben del popisa je pogovor z domačini, ki sporočajo dragocene podatke, denimo o poteku gnezdenja, bojih za gnezdo in drugih zanimivostih. Na popisu si vedno podrobno ogledajo tudi gnezdo in ocenijo, ali je stabilno in varno.

štorklje
Foto: Urša Gajšek (DOPPS)

Štorkljam segrevanje ozračja odgovarja

“Zanimivost, ki smo ji bili priča letošnje leto je, da so se številne štorklje vrnile iz prezimovališč prej, kot je običajno. Prva gnezda so bila zasedena že v prvi polovici februarja, običajno pa se štorklje vrnejo v marcu,” so zapisali. Tudi mladiči so poleteli dva meseca prej kot običajno.

Direktor DOPPS in začetnik popisa Damijan Denac ob tem pravi, da je bela štorklja ena izmed živalskih vrst, ki ima korist zaradi podnebnih sprememb. “Ustreza ji vroče in suho podnebje in zaradi milih zim spreminja selitvene vzorce. Naseljuje nova območja in tudi virov hrane ima očitno dovolj. Zato je tako uspešna,” je dejal.

Prav tako toplo in suho vreme odgovarja mladičem – pri prvem poletu še nimajo razvite lastne termoregulacije, v letih, ko maj in junij nista najbolj topla, jih zato veliko pogine. Prav tako imajo odrasle štorklje v slabšem in hladnejšem vremenu težave z iskanjem hrane za mladiče, zato lahko kakšnega izvržejo iz gnezda, da povečajo verjetnost preživetja preostalih mladičev v gnezdu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje