Beović: Nujno je precepiti starejše od 50 let, sicer jeseni katastrofa

Koronavirus 03. Avg 202116:37 > 18:091 komentar
Delite:
Bojana Beović
Foto: N1

Epidemiološke razmere v državi se slabšajo, pristojne pa skrbi tudi podatek, da imamo v Sloveniji 85.000 oseb, starejših od 70 let, ki se kljub temu, da so že pol leta na prednostnem seznamu za cepljenje, niso cepile. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa opozarja, da moramo nujno precepiti populacijo starejšo od 50 let, sicer nas jeseni čaka katastrofa.

Število primerov okužb s koronavirusom narašča, kar je glede na skoraj 100-odstotno prisotnost delta različice virusa pričakovano. Kužnost delta različice  koronavirusa je namreč primerljiva nekaterim najbolj kužnim boleznim, kot so norice. “Danes imamo 181 novih okužb. Smo v četrtem valu. Moramo narediti vse, da ga čim prej zaustavimo. Odzovite se na cepljenje. To je najbolj učinkovit ukrep, da epidemijo ustavimo,” je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Spomnil je, da je ministrstvo za zdravje zagotovilo večjo dostopnost šestih cepilnih centrov po državi, ki so dnevno odprti od 8. do 20. ure. Napovedal je tudi, da bodo vse starejše nad 50 let pozvali k cepljenju, prav tako bodo pozvali družinske zdravnike, da k cepljenju povabijo vse svoje necepljene bolnike.

Za državnega sekretarja Vindišarja je zaskrbljujoč podatek, da imamo v Sloveniji 85 tisoč oseb, starejših od 70 let, ki se niso cepile. Dejal je tudi, da se v bolnišnicah število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19 povečuje. Tako pričakuje, da bi lahko bilo v bolnišnicah po državi septembra hospitaliziranih okrog 500 bolnikov.

“Razmere so veliko slabše, kot v enakem obdobju lani, ko so imeli komaj kaj hospitaliziranih in okuženih. Ključno vprašanje je, kako ljudje prepričati, da se cepijo. Ukrep PCT je ključen, upam, da bo sprejet z razumevanjem,” je povedal Vindišar. Poudaril je še, da si vlada nikakor ne želi zaostrovati ukrepov, kar pomeni, da se šole septembra morajo odpreti.

Zaskrbljenost zaradi slabe precepljenosti starejših državljanov Slovenije je izrazil tudi Luka Renko, sodelavec Sledilnika za covid-19. Poudaril je, da so bili starejši prebivalci na prednostnem seznamu za cepljenje že več kot pol leta. Včeraj pa se je na slabo precepljenost odzval tudi premier Janez Janša, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da okužbe s koronavirusno boleznijo rastejo po celi Evropi, precepljenost pa je za uspešno zaustavljanje delta različice virusa prenizka.

V Zasavju precepljenost presegla 50 odstotkov

V Zasavju je sicer precepljenost presegla 50 odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot v drugih regijah. Direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič je napovedala, da bodo en dan v prihodnjem tednu v bolnišnici cepili od 7. do 20. ure.

Povedala je tudi, da so se z Vindišarjem pogovarjali o cepljenju in precepljenosti ter o medicinski opremi, ki so jo kupili z evropskimi sredstvi. Beseda je tekla tudi o sistemu nujne medicinske pomoči, ki ga bo treba po Vindišarjevih besedah še bolj razložiti in dodelati, ter o možnosti črpanja sredstev iz t. i. covidnega programa.

“Ne govorimo več o čredni imunosti, temveč o zaščiti vsakega posameznika”

Tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je danes opozorila, da več kot tretjina starejših od 50 let še vedno ni cepljenih.  Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu-19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki.

“Projekcije kažejo, da se bolezen ob delta različici tako zelo hitro širi in okuži tako zelo veliko število ljudi, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni in hkrati še niso zaščiteni, da lahko to preplavi bolnišnice,” je izpostavila Beović. V tistih državah, kjer so v zadnjem času novi primeri okužb zelo narasli zaradi delta različice, a imajo zelo dobro precepljenost prebivalstva, niso tako naraščale potrebe po bolnišnični obravnavi.

Zato je po besedah vodje svetovalne skupine izjemno pomembno, da se do jeseni precepijo vsi, starejši od 50 let, za katere je večja verjetnost, da bo bolezen potekala huje. “Tu ne govorimo več o skupnostni imunosti, ampak o zaščiti vsakega posameznika,” je dodala.

Upor nekaterih gostincev proti preverjanju, ali gosti izpolnjujejo PCT pogoje (preboleli, cepljeni, testirani), Beović ne skrbi, saj jih po njenem mnenju večina razume ta ukrep, ki je edini, ki zaščiti pred ponovnim zapiranjem družbe, s tem pa tudi turizma. Zaradi izjemne kužnosti delta različice je sicer nemogoče, da bi le upoštevanje PCT pogojev v celoti omejevalo epidemijo covida-19, bo pa omogočilo, da bodo omenjene dejavnosti tudi vnaprej potekale, je dejala.

Zelo nevarni so že bežni stiki

Ker gre za zelo kužno različico virusa, so nevarni že bolj bežni stiki med ljudmi, kot pa je veljalo denimo pri prvi različici novega koronavirusa, ki je v začetku leta 2020 prišel iz Kitajske.

Medtem pa podatki o tem, ali je bolezen bolj nevarna, če jo povzroča delta različica, niso povsem enotni. Britanski podatki kažejo na to, da je smrtnost manjša, a je v Veliki Britaniji cepljenih skoraj 100 odstotkov tistih, pri katerih se pričakuje težji potek. Medtem pa podatki iz ZDA kažejo, da covid-19, ki ga povzroči delta različica, poteka huje kot pri različici alfa.

V vsakem primeru pa je različica veliko bolj kužna, zato je večja verjetnost, da bodo necepljeni zboleli in bodo imeli hujši potek, če imajo dejavnike tveganja, predvsem če so starejši. Ob tem pa pristojni opozarjajo, da tudi mladi niso 100-odstotno zaščiteni na račun svoje zdrave imunosti. Poleg tega so tudi cepljeni proti covidu-19 lahko prenašalci koronavirusa, saj nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Izraelski podatki kažejo na to, da zaščita proti delta različici počasi upada, še vedno pa cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni. Raziskave kažejo, da okuženi cepljeni prenašajo bolezen na druge enako kot necepljeni, edina razlika je krajši čas izločanja virusa, kar prispeva, da se virus nekoliko počasneje širi.

Komentari

Vaš komentar