V Slovenj Gradcu postavili tri neuporabne kolesarske mostove

Slovenija 01. Okt 202414:22 1 komentar
Problematični kolesarski most čez Mislinjo
Problematični kolesarski most čez Mislinjo (Foto: Občina Slovenj Gradec)

Tri sporne kolesarske mostove, ki jih je Mestna občina Slovenj Gradec postavila s pomočjo evropskih sredstev, si bo pred načrtovanim rušenjem ogledal izvedenec gradbene stroke, ki ga je imenovalo slovenjgraško sodišče.

Zaradi treh kolesarskih mostov, za katere so po postavitvi ugotovili, da imajo med drugim prevelike naklone in niso primerni za uporabo, je Mestna občina Slovenj Gradec avgusta letos na Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu vložila tožbo proti dvema projektantskima družbama, to je družbama DK-PROTIM in Planum, ter Zavarovalnici Sava, pri kateri imata družbi zavarovano odgovornost.

Občina s tožbo od toženih strank terja dobrega pol milijona evrov iz naslova odprave napak na treh kolesarskih mostovih. Eden med njimi v Slovenj Gradcu prečka potok Homšnica, dva pa Mislinjo.

Še pred vsebinsko obravnavo tožbe je danes na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu potekal narok za zavarovanje dokazov. Občina je prek svojega pravnega zastopnika, odvetnika Damijana Brulca, namreč predlagala, da se pred morebitno sanacijo oz. načrtovanim rušenjem mostov imenuje izvedenca gradbene stroke, ki si bo ogledal mostove in bo odgovoril na vprašanja, povezana z domnevnimi stvarnimi napakami tako v dokumentaciji kot na samih mostovih.

Sodnica Sonja Tovšak je predlogu za zavarovanje dokazov danes ugodila. Občini je naložila nakazilo 2.000 evrov predujma, vsem strankam v postopku pa dala 15 dni časa, da lahko oblikujejo vprašanja za sodno zapriseženega gradbenega izvedenca, ki bo imenovan. Kdo bo to, še ni znano.

Problematični kolesarski most čez Mislinjo
Problematični kolesarski most čez Mislinjo (Foto: Občina Slovenj Gradec)

Dve od toženih strank sta sicer pred današnjim narokom predlagali preložitev naroka, saj med drugim sploh še ni potekel rok za odgovor na vloženo tožbo, a je sodnica v skladu z zakonskimi možnostmi narok za zavarovanje dokazov izvedla.

Občina načrtuje rušenje in postavitev novih mostov

Občina namreč medtem načrtuje rušenje spornih kolesarskih mostov in postavitev novih v okviru podaljšanih rokov za dokončanje projekta trajnostne mobilnosti oz. izgradnje kolesarskih površin. V projekt, ki ga je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj, sta bili poleg gradnje treh kolesarskih mostov vključeni tudi gradnja 9,1 kilometra novih kolesarskih površin in površin za pešce ter obnova nekaterih odsekov cest ob kolesarski stezi.

Investicija je bila v celoti vredna dobrih dva milijona evrov (brez DDV), od tega so vsi trije mostovi skupaj stali 350.000 evrov (brez DDV).

Občina je projektanta spornih mostov izbrala na razpisu leta 2018, tri kolesarske mostove, ki izstopajo tudi po vizualni podobi, pa so postavili lani. Mostovi niso bili predani v uporabo, ker so ugotovili, da med drugim nakloni presegajo merila po pravilniku o kolesarskih površinah.

Občina s projektantom sama ni rešila težav

Kot je danes po naroku medijem pojasnil župan, ki se je naroka udeležil skupaj s pravnima zastopnikoma občine, so s projektantom spornih mostov želeli najti rešitev za sanacijo mostov, a jim to ni uspelo. Med drugim projektant po njegovih besedah ni izdelal ustrezne dokumentacije, ki bi omogočala popravilo na način, da bi bili mostovi skladni s področno zakonodajo.

Kolesarska pot
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi rokov, povezanih z zaključkom projekta, pa je šla nato občina v iskanje novega projektanta, ki je pripravil dokumentacijo. V sredo se zaključuje razpis za izbor izvajalca del, sledila bo odstranitev obstoječih mostov in izgradnja novih, je napovedal župan. Mostove bodo odstranili po tem, ko si jih bo v okviru sodnega postopka ogledal izvedenec.

Občina mora za postavljene mostove uporabno dovoljenje pridobiti do konca letošnjega leta, je še povedal župan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje