V slovenskem morju je padel nov rekord

Slovenija 18. Jul 202413:42 1 komentar
ljudje na pomolu ob slovenskem morju
Foto: PROFIMEDIA

V slovenskem morju so izmerili rekordnih sedem zaporednih dni, ko se je temperatura morja čez dan dvignila nad 30 stopinj Celzija.

Morje ob slovenski obali je že nekaj dni izrazito nadpovprečno toplo. Minulo noč in zjutraj se je ob nekoliko močnejših vetrovih temperatura spustila, a bi se lahko čez dan zopet približala 30.

Tako je bila najnižja temperatura v zadnjih urah na postaji Koper – kapitanija izmerjena danes ob 9.30, ko je morje imelo 24,9 stopinje. Uro kasneje so tam namerili 25,2 stopinje. V sredo so tam najvišjo temperaturo morja izmerili ob 18.50, in sicer 30,4 stopinje, opolnoči je morje imelo 29,8 stopinje, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Niso pa v minulih dneh vročinskega vala izmerjene temperature morja presegle dosedanjega temperaturnega rekorda za morje ob slovenski obali. Ta je bil izmerjen 17. julija 2010, ko so namerili 31,1 stopinje Celzija.

Ne glede na to je bila v minulih dneh visoka tako maksimalna temperatura morja, torej tista, ki jo morje doseže v poznopopoldanskih urah, kot tudi povprečna dnevna temperatura, ko se ta tudi čez noč ne spusti bistveno, je za STA izpostavil hidrolog na Arsu Andrej Golob.

Po današnjem jutranjem padcu temperature morja hidrolog tudi ob današnjem vročem dnevu pričakuje, da se bo temperatura morja čez dan dvignila proti 29, 30 stopinjam.

Golob glede na zdajšnje vremenske napovedi pričakuje, da bo morje tudi prihodnje dni ostalo izrazito nadpovprečno toplo, da pa verjetno ne bo preseglo omenjenega rekorda iz leta 2010.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje