Oglaševanje

V šolah in vrtcih bodo danes jedli tradicionalni slovenski zajtrk

author
STA
21. nov 2025. 07:45
Tradicionalni slovenski zajtrk
Foto: Žiga Živulović jr./F.A.BOBO

Teden slovenske hrane se danes končuje s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Postregli ga bodo v osnovnih šolah in vrtcih ter tako mlade opomnili na pomen zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter prednosti lokalno pridelanih živil.

Oglaševanje

Osrednji dogodek tedna slovenske hrane, ki se odvija tretji teden v novembru, je današnji tradicionalni slovenski zajtrk. Letos ga obeležujemo 15. leto zapored, njegov namen pa je s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki domačega izvora osveščati o pomenu lokalne hrane in zdravega načina življenja.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje, na pobudo čebelarske zveze poteka vsak tretji petek v novembru od leta 2011. Letos poteka pod geslom Moja izbira je slovenska hrana. Cilj je podpreti slovenske pridelovalce hrane in spodbuditi samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je pred začetkom tedna slovenske hrane opozorila, da kljub akciji mnogi zajtrk še vedno izpuščajo. "15-letniki zajtrkujejo bistveno manj pogosteje kot 11-letniki, dekleta bolj pogosto izpuščajo zajtrke kot fantje," je povzela.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, kmetijske dejavnosti in čebelarstva, o pravilnem ravnanju z odpadki in o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Danes bodo v vrtcih in šolah postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Lani je bilo vanj vključenih 82.412 predšolskih otrok in 195.704 učencev. Skupaj je lani po navedbah statistikov tradicionalni slovenski zajtrk jedlo nekaj več kot 278.000 otrok.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih