V Strunjanu dopustovalo petdeset ukrajinskih otrok

Slovenija 02. Okt 202421:13 0 komentarjev
Strunjan
Strunjan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V četrtek se v Ukrajino vrača 50 otrok, ki so od 22. septembra letovali v Strunjanu, kar sta jim prek strateškega humanitarnega partnerstva omogočila Slovenska karitas in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Letovanje petdesetih otrok je le eden izmed projektov Slovenske karitas pri pomoči Ukrajini. Na tokratno letovanje v Strunjanu so sprejeli 50 ukrajinskih otrok, ki jim je vsem skupno to, da imajo svoje očete na fronti, nekateri izmed njih so starše v vojni celo izgubili.

V dvanajstih dneh letovanja na slovenski obali so jim ponovno želeli pričarati brezskrbno otroštvo, pri čemer so si pomagali z raznovrstnimi aktivnostmi. Kot je povedala vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe, so jih odpeljali na ogled Postojnske jame, Ljubljane in tamkajšnjega živalskega vrta, pripravili so jim številne delavnice, filmski večer, kopanje in zabavo na športnem igrišču.

Slovenska karitas pa pri pomoči Ukrajini sicer prek humanitarnega strateškega partnerstva sodeluje tudi z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve. Preko tega partnerstva je ministrstvo v letu 2024 vložilo 575.000 evrov, lastni delež Slovenske karitas pa je 36.300 evrov. Skupno je Slovenska karitas za Ukrajino v slabih treh letih, odkar tam divja vojna, sicer zbrala že 4,9 milijona evrov pomoči.

S pridobljenim denarjem so pomagali tudi pri obnovi infrastrukture v Ukrajini, med drugim so zgradili dom za rehabilitacijo invalidnih otrok v Žitomirju, kjer se je zdaj rehabilitiralo že 200 otrok. Zdaj tam gradijo še kuhinjo z jedilnico in prostore za fizioterapijo. Kupili in dogradili so tudi hišo v predmestju Harkova, v kateri prizadetim v vojni ponujajo psihosocialno pomoč. Kot je še spomnila Lampe, so ukrajinski otroci zadnji dve leti pred vojno preživeli doma zaradi pandemije covida-19, zaradi česar so že štiri leta izolirani od svojih vrstnikov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Melita Gabrič je ob tem povedala, da na ministrstvu izvajajo več projektov pomoči, ti pa so usmerjeni predvsem v podporo otrok. Med drugim je izpostavila projekt psihosocialne podpore, v katerem izobražujejo učitelje, da so otrokom sposobni pomagati. V projekt je vključenih 20 šol, ocenjujejo pa, da so na tak način pomagali že več kot 1000 otrokom. Kot je še izpostavila Gabrič, je omenjeno ministrstvo do zdaj namenilo 15 milijonov evrov humanitarne pomoči za Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!