V Tolminu dali odpoved trije od štirih zdravnikov. Kaj to pomeni za bolnike?

Slovenija 11. Okt 202414:38 39 komentarjev
Zdravniki
Foto: Borut Živulovič/BOBO

V Tolminu so trije od štirih družinskih zdravnikov dali odpoved, kar pomeni, da lahko brez osebnega zdravnika že decembra ostane kar 4.300 od skupno 5.800 bolnikov. "Zagotavljali bomo nujno pomoč in skrbeli za kritično bolne. Kaj se bo zgodilo z ostalimi pacienti, ki ne bodo več opredeljeni, pa vam v tem trenutku še ne morem odgovoriti," je za N1 dejal direktor zdravstvenega doma, kjer se zdaj trudijo, da bi našli rešitev.

Direktor Zdravstvenega doma Tolmin Primož Uršič je odpovedi treh od skupno štirih družinskih zdravnikov, ki pokrivajo ožje območje Tolmina, na mizo dobil prejšnji teden. “Vsi štirje so imeli opredeljenih med 5.800 in 5.900 bolnikov, brez zdravnika pa jih lahko ostane okoli 4.300,” je resnost situacije opisal za N1.

Družinski zdravniki imajo dvomesečni odpovedni rok, kar pomeni, da bi se najbolj črn scenarij lahko uresničil v prvem tednu decembra. “Zagotavljali bomo nujno pomoč in skrbeli za kritično bolne. Kaj se bo zgodilo z ostalimi pacienti, ki ne bodo več opredeljeni pri zdravniku, pa vam v tem trenutku še ne morem odgovoriti. Verjetno bomo lahko skrbeli za manjši obseg pacientov.”

Po besedah Uršiča bi moralo na celotnem območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom Tolmin (sem spadajo tudi Bovec, Kobarid, Most na Soči in Podbrdo), delovati 11 ambulant družinske medicine. Do minulega tedna jih je delovalo le sedem, upoštevajoč, da so tri porodniške odsotnosti pokrivali z upokojenimi zdravniki.

“Zdaj smo torej prišli z enajstih na štiri zdravnike, konkretno v Tolminu pa s štirih na enega,” je dejal direktor. Opozoril je, da takšnega števila pacientov zgolj z nadomeščanjem ne bodo mogli pokriti. “Treba bo bolj premisliti, sicer bomo preobremenili zdravnike, ki ostajajo.”

Za odziv smo prosili tudi ministrstvo za zdravje. Objavili ga bomo, ko ga bomo prejeli.

“Skušamo najti skupni jezik”

Razlogi, zakaj so se zdravniki odločili za odpoved, so po besedah direktorja različni – od preobremenjenosti do osebnih razlogov. Od takrat v zdravstvenem domu vsak dan razpravljajo o morebitnih rešitvah, tudi o tem, ali bi lahko zavod sam izboljšal razmere oziroma delo organiziral tako, da bi si zdravniki premislili. “Skušamo najti skupni jezik, a dejstvo je, da imamo na mizi tri odpovedi,” je dejal.

Informacija, da omenjeni zdravniki odhajajo, torej še ni dokončna, v zdravstvenem domu pa vseeno pripravljajo različne scenarije, kako bosta delo in obravnava pacientov potekala decembra.

Odpoved zdravnikov pa bo vplivala tudi na zaposlitev nove zdravnice iz tujine, ki bi se v kratkem morala pridružiti ekipi družinskih zdravnikov. Morala bi se začeti uvajati, a je zdravstveni dom z odpovedjo ostal tudi brez mentorjev. “Nekoliko žalostno je, saj smo upali, da bomo tako pokrili vsaj eno luknjo. Tudi to situacijo skušamo rešiti, njen prihod pa ostaja v zraku,” je povedal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje