V trboveljski bolnišnici začasno zaprli pediatrični oddelek in porodnišnico

Slovenija 03. Sep 202415:32 4 komentarji
novorojenček
Foto: Profimedia

V trboveljski bolnišnici že dlje časa primanjkuje pediatrov, zdaj pa so morali zaradi bolezni edine polno zaposlene pediatrinje zapreti pediatrični in porodni oddelek. Novorojenčke in matere bodo premestili v druge bolnišnice, porodov pa začasno v Trbovljah ne bo. "Ko izpade en člen v verigi, to za nas pomeni katastrofo," je stanje za N1 opisala strokovna direktorica bolnišnice.

V Splošni bolnišnici Trbovlje so zaradi pomanjkanja osebja v ponedeljek začasno zaprli dva oddelka – pediatrični in porodni oddelek. Zaprta bosta do konca tega tedna, prihodnji ponedeljek pa naj bi začela ponovno nemoteno delovati, je prva poročala Televizija Slovenija (TVS).

V bolnišnici se že dlje časa soočajo s kadrovsko stisko. Zaposlena je le ena pediatrinja za polni delovni čas in ena za 20 odstotkov delovnega časa, ostalo pokrivajo s honorarnimi oziroma pogodbenimi sodelavci. Ker je sredi avgusta pediatrinja, ki je zaposlena za polni delovni čas, odšla na daljšo bolniško, v tem tednu pa je zbolel še eden od članov ekipe, jim ni uspelo zagotoviti dovolj kadra za varno izvajanje dejavnosti, zato so pediatrični in porodni oddelek začasno za teden dni zaprli.

“Prva dva tedna smo poskusili vrzel zapolniti s pogodbenimi sodelavci, vendar je v soboto zbolel še eden od njih, zato smo morali oddelek zapreti, saj nimamo kadra za varno redno delo, niti za dežurno službo,” je za N1 povedala v. d. strokovne direktorice trboveljske bolnišnice Tadeja Jelenko. “Od 9. septembra naprej imamo sestavljen urnik, tako da bo delo nemoteno potekalo naprej,” je zagotovila.

Porodov ta teden ne bo

V tem času bodo bolnike in bolnice napotili v bližnje ustanove, in sicer v splošni bolnišnici Celje in Novo mesto ter v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Na porodnem oddelku, kjer je letno nekaj manj kot 400 porodov, v tem tednu porodi niso možni. “Imamo pa sestavljen  tim za morebiten nujni porod, če porodnice ne bi bilo možno premestiti v drugo ustanovo,” je povedala Jelenko.

Oddelek ginekologije deluje nemoteno.

Minuli vikend je bil na porodnem oddelku trboveljske bolnišnice po besedah strokovne direktorice intenziven, saj se je rodilo osem otrok. “Oskrbeli smo vse porodnice in novorojenčke. Pri nas imamo trenutno še tri novorojenčke, ki jih oskrbuje pogodbeni pediater. Enega novorojenčka bodo danes premestili v celjsko bolnišnico na fototerapijo, preostala dva pa bodo jutri odpustili v domačo oskrbo,” je dodala.

Ambulantna dejavnost pediatričnega oddelka bo tudi ta teden potekala nemoteno, zato Jelenko prosi vse, ki imajo v tem tednu termin v kardiološki, nefrološki in pa alergološki ambulanti, da pridejo na pregled.

Trbovlje
Trbovlje (Foto: Tina Kosec, BOBO)

Težave že dlje časa

V trboveljski bolnišnici bi potrebovali vsaj tri pediatre, kadrovska stiska pa jih pesti že desetletje. “Uspelo nam je zaposliti eno zdravnico iz tujine, ki pa je še v procesu izobraževanja, saj mora opraviti strokovni izpit in izpit iz slovenščine, tako da bo lahko začela samostojno delati šele maja prihodnje leto. Pogovarjamo se s še enim pediatrom iz tujine, a je to dolgotrajen proces,” težave opisuje strokovna direktorica.

Po njenih besedah aktivno iščejo kader, a imajo težave. Pri njih sta specializacijo zaključili dve specializantki pediatrije, za kateri so pričakovali, da se bosta zaposlili pri njih, a je ena odšla v sosednji zdravstveni dom, druga pa v ljubljanski klinični center.

Problem so želeli rešiti na nedavnem sestanku z direktorji bližnjih zdravstvenih domov in župani zasavskih občin. “Želeli smo, da bi si pomagali med sabo, da bi se pediatri iz bližnjih zdravstvenih domov vključili v delo na našem oddelku, predvsem v dežurni službi. A imajo vsi isto težavo kot mi – pomanjkanje pediatrov,” je poudarila Jelenko.

otrok, zdravnik
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Potem ko sta ljubljanski zdravstveni dom prejšnji teden zapustila dva pediatra, brez zdravnika pa je zato ostalo 2.500 otrok, so na ministrstvu za zdravje sicer ocenili, da trenutno na državni ravni ni večjega pomanjkanja pediatrov. Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije je bilo v začetku leta 2024 v Sloveniji aktivnih 511 specialistov in 147 specializantov pediatrij. Iz podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s 1. avgusta pa je po navedbah ministrstva razvidno, da v Sloveniji skupaj deluje za 234,87 tima pediatrije, ki jih izvaja 345 ambulant. “Od 345 ambulant 102 ne dosegajo 1895 glavarinskih količnikov na tim, kar pomeni, da še opredeljujejo paciente,” so poudarili na ministrstvu.

Ob tem so dodali, da gre za specializacijo, ki je pri mladih zdravnikih še vedno zaželena, tako da je večina razpisanih mest na razpisih specializacij praviloma zasedenih. “Ne glede na to se zavedamo, da bo v naslednjih letih veliko pediatrov izpolnilo pogoje za upokojitev, predvsem tisti na primarni ravni zdravstvenega varstva,” so še navedli ma ministrstvu, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel.

“Želim si, da bi bilo pediatrov res dovolj, a v zadnjem tednu sem se obrnila na vse bolnišnice in zdravstvene domove in so mi povsod odgovorili enako, da imajo kadrovsko pomanjkanje,” pa odgovarja Jelenko. Majhne bolnišnice imajo večje težave, saj “ko izpade en člen v verigi, to za nas pomeni katastrofo,” pravi in dodaja, da je problem tudi odročnost Zasavja oziroma slabe povezave, zaradi katerih je zaposlitev pri njih manj privlačna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje