V UKC Ljubljana zdravijo starejši par, ki se je zastrupil z gobo

Slovenija 07. Okt 202411:56 0 komentarjev
Panterjeva mušnica
Panterjeva mušnica (Foto: PROFIMEDIA)

V ljubljanskem kliničnem centru zdravijo starejši par, ki se je zastrupil s panterjevo mušnico, so za N1 potrdili z UKC Ljubljana.

V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana so minuli teden po poročanju 24ur.com sprejeli starejši par, ki se je zastrupil s panterjevo mušnico, izjemno strupeno gobo. Njuno zdravstveno stanje je resno, so potrdili za N1. Več podrobnosti bodo iz kliničnega centra posredovali naknadno.

Panterjeva mušnica, kot na svoji spletni strani razlaga Gobarsko društvo lisička Maribor, povzroči zastrupitev živčevja s kratkim inkubacijskim časom. Užitje povzroči panterinski sindrom. Prvi simptomi se pojavijo že med pol ure in tremi urami po zaužitju. Zastrupitev se kaže v zmedenosti, motnjah v govora in motoriki, motnjah vida, izčrpanosti, pa tudi psihičnih spremembah in halucinacijah.

Če jo zaužijemo v večjih količinah in ne prejmemo zdravniške oskrbe, lahko povzroči smrt, še pišejo na spletni strani omenjenega gobarskega društva.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!