V začetku marca bo potekalo odpiranje ponudb za sanacijo v Bukovžlaku

Gospodarstvo 21. Feb 202318:08 2 komentarja
zastave
Denis Sadiković/N1

Za sanacijo v Bukovžlaku je predvidenih 16 mesecev od podpisa pogodbe, pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu, ob tem pa dodajajo, da bo odpiranje ponudb za izvedbo sanacije potekalo 1. marca. Ministrstvo je to sporočilo v odzivu na odločitev Evropske komisije, ki se je zaradi slovenskega neizpolnjevanja obveznosti evropskih predpisov o odpadkih odločila za novo tožbo proti državi.

Odpiranje ponudb za izvedbo sanacije v Bukovžlaku bo 1. marca. Zanjo je predvidenih 16 mesecev od podpisa pogodbe, so za STA povedali na okoljskem ministrstvu v odzivu na odločitev Evropske komisije, ki se je zaradi slovenskega neizpolnjevanja obveznosti evropskih predpisov o odpadkih odločila za novo tožbo proti državi.

Kot so zagotovili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, so k reševanju te kršitve pristopili aktivno. “Primer ni enostaven, saj je moralo ministrstvo pridobiti vsa soglasja lastnikov zemljišč za izvedbo terenskih preiskav ter soglasja upravljavcev vseh infrastrukturnih vodov na parceli,” so pojasnili.

Gradbeno dovoljenje so nato pridobili v začetku lanskega junija, pravnomočno je postalo avgusta. Finančna sredstva za izvedbo projekta so zagotovili z lanskim rebalansom proračuna. Javno naročilo za izvedbo sanacije je bilo objavljeno 20. decembra lani, odpiranje ponudb bo 1. marca, so navedli.

“Ministrstvo bo takoj po izboru izvajalca podpisalo pogodbo, a pod pogojem, da bo na javnem naročilu dobilo ustrezne ponudbe in da na odločitev o izboru izvajalca ne bo uveden revizijski postopek,” so še zapisali.

Nova tožba proti Sloveniji na Sodišču EU

Evropska komisija se je sredi februarja odločila za novo tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU, ker ta ni v celoti spoštovala odločitve sodišča iz julija 2015, in sicer ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku.

Območje po oceni Bruslja skoraj osem let po izrečeni sodbi ostaja neskladno s predpisi EU, sanacija pa se še ni začela. Komisija zato od Slovenije pričakuje, da sprejme vse potrebne ukrepe za zaprtje in sanacijo odlagališča na vzhodnem delu Celja, saj neurejeno območje predstavlja tveganje za okolje in zdravje ljudi.

Sloveniji v primeru nadaljnjega neukrepanja grozi finančna kazen za celotno obdobje od sodbe sodišča iz leta 2015 do izpolnitve zahtev evropske zakonodaje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.