V Žužemberku proti centru za predelavo gradbenih odpadkov, podpora tudi z občine

Slovenija 29. Maj 202414:12 0 komentarjev
Gradbeni odpadki
Simbolična fotografija (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V Žužemberku krajani nasprotujejo načrtovani gradnji centra za predelavo nenevarnih gradbenih odpadkov, ki bi stal na območju nekdanjega peskokopa Klek. Na njihovo stran sta se postavila tudi župan in občinski svet, ki je občinsko upravo pozval k spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta. Gradnja centra tako na območju Kleka ne bi bila več mogoča. Če se bo takšna sprememba zgodila, investitor napoveduje uporabo pravnih sredstev.

Krajane Žužemberka že dlje časa razburja načrtovana gradnja centra za predelavo nenevarnih gradbenih odpadkov, čemur je rdečo luč prižgal občinski svet. Občina namerava zdaj pridobiti pravno mnenje, če bo pozitivno, bo začela postopek spremembe OPPN, po katerem gradnja ne bo mogoča.

Gradnji centra nasprotuje predvsem Civilna iniciativa Žužemberk. Ta je za zadnjo sejo občinskega sveta predlagala več sklepov, ki so jih občinski svetniki na koncu potrdili. Med drugim so občinsko upravo pozvali, naj pripravi dopolnila k spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za poslovno cono Klek, po katerih gradnja objektov za predelavo gradbenih odpadkov in objektov, namenjenih za sežiganje odpadkov, na območju nekdanjega peskokopa Klek ne bi bila več mogoča. Lastnika zemljišč, podjetje Eltim, so tudi pozvali, da takoj konča aktivnosti za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo centra.

Župan Jože Papež bo sklepe občinskega sveta spoštoval, je povedal za STA. Kot pravi, bo občina naprej pridobila pravno mnenje o tem, ali gre lahko v spremembe OPPN, in če bo to pozitivno, bo stekel postopek. “To je moja obveza, saj imajo ljudje pravico, da nasprotujejo gradnji,” je dejal.

Direktor Eltima Darko Perko je za STA povedal, da je v projekt, vreden 2,5 milijona evrov, vložil dve leti dela, da se počuti izigranega in da bo podjetje, če ne bo sklenjen sporazumni dogovor, sprožilo ustrezna pravna sredstva, nekatera naj bi tudi že sprožilo. “Če je nekdo omogočil gradnjo in se potem premislil, potem naj pač plača škodo,” je dejal. Sicer pa meni, da bodo, če gradnja ne bo mogoča, na slabšem krajani, saj bodo morali odpadke voziti drugam, “kar bo zagotovo dražje”.

Župan Papež sicer še pojasnjuje, da je bil OPPN, ki je na območju nekdanjega peskokopa omogočil gradnjo objektov za predelavo nenevarnih gradbenih odpadkov sprejet v času, ko sam še ni bil župan, in gre za zadevo, ki jo je podedoval.

Zemljišča, kjer naj bi stal center, je namreč občina kupila od nekdanjega lastnika kot kmetijska. Leta 2016 so bila z odlokom o OPPN Klek spremenjena v stavbna. Leta 2022 je bila izvedena javna dražba, na kateri je bilo 3500 kvadratnih metrov veliko zemljišče po ceni dveh evrov za kvadratni meter prodano Eltimu kot edinemu ponudniku.

Civilna iniciativa gradnji centra nasprotuje, ker ne verjame zagotovilom podjetja, da bo v centru zbiralo in predelovalo zgolj nenevarne odpadke. Prepričani so, da se bo na lokaciji, ki je od naselja oddaljena okoli 300 metrov, predelovalo tudi nevarne odpadke, kot je na primer azbestna kritina in podobno. Menijo tudi, da bi načrtovana drobilnica za mletje odpadkov, kot so kamen, beton, asfalt in opeka, povzročala prevelik prah in hrup, s čimer bo prišlo do onesnaženja okolice, zmanjšanja kakovosti življenja ter padca vrednosti okoliških parcel in hiš.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!