Več kot leto dni po pričevanjih o nasilju ministrstvo naložilo ukrepe

Slovenija 30. Sep 202414:01 > 15:28 2 komentarja
Bojan Zalar
N1

Sistemski nadzor nad Univerzitetno psihiatrično kliniko (UPK) Ljubljana je zaključen, so nam sporočili z ministrstva za zdravje. Nadzor je trajal kar 15 mesecev, kot smo že poročali, pa je nadzorna komisija ugotovila številne nepravilnosti. Ministrstvo za zdravje je zdaj končno izdalo odločbo z zavezujočimi ukrepi, s katerimi mora klinika odpraviti ugotovljene nepravilnosti.

Ministrstvo je povzetek ukrepov, ki so navedeni v odločbi, objavilo na spletni strani. UPK Ljubljana mora na podlagi odločbe:

  • uskladiti interne predpise s področja javnih naročil in ravnanja s stvarnim premoženjem;
  • odpraviti ugotovljene nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, ki se nanašajo na področje kadrovskega poslovanja;
  • zagotoviti izvajanje posebnih varovalnih ukrepov v skladu z zakonom o duševnem zdravju in vsem, ki sodelujejo pri izvajanju posebnih varovalnih ukrepov, omogočiti izobraževanje in usposabljanje za deeskalacijske tehnike in varno uporabo posebnih varovalnih ukrepov;
  • vzpostaviti mehanizme za redno poročanje o najhujših opozorilnih nevarnih dogodkih ministrstvu za zdravje z namenom zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene obravnave v skladu z zakonom o pacientovih pravicah;
  • vzpostaviti mehanizme za kakovostno in varno zdravstveno obravnavo pacientov, vključno z ureditvijo notranjih aktov na način, da bodo nadzorne institucije v primeru morebitnih obtožb pacientov ali zaposlenih glede nadlegovanja, trpinčenja, nasilja, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali zanemarjanja lahko nedvoumno ugotovile dejansko stanje ter obtožbe prepoznale kot utemeljene ali neutemeljene.

Klinika, ki jo vodi prof. dr. Bojan Zalar, mora ukrepe izvesti v enem oziroma štirih mesecih od dokončnosti odločbe in o izvedenih ukrepih poročati svetu zavoda in ministrstvu za zdravje, so še zapisali.

Spomnimo na naš dosje o dogajanju na psihiatrični kliniki. Vse članke in pričevanja, ki smo jih objavili, lahko preberete tu.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

Je ministrstvo k izdaji odločbe spodbudil CPT?

Kakšne ukrepe natančno zahteva ministrstvo, ni znano. Ministrstvo smo z N1 že prejšnji teden zaprosili, naj nam posredujejo kopijo celotne odločbe. Ta je bila namreč po naših informacijah vodstvu klinike vročena že pred dnevi. Vendar pa so nam danes odgovorili, da bodo našo prošnjo obravnavali v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja.

Valentina Prevolnik Rupel,
Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Valter Leban/BOBO)

Zakaj je izdaja odločbe trajala tako dolgo – poročilo komisije je bilo namreč zaključeno že konec aprila –, ni jasno. Z ministrstva so nam odgovorili: “Priprava odločbe je trajala nekoliko dlje, saj je bilo treba preučiti in smiselno vključiti tudi pripombe, ki jih je na poročilo sistemskega nadzora podala Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana.” Vendar pa je klinika svoj odziv na ministrstvo posredovala že maja.

Nekateri naši sogovorniki menijo, da je ministrstvo k temu spodbudila napoved obiska Evropskega odbora za preprečevanje mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT), ki je specializiran neodvisni nadzorni organ Sveta Evrope. Delegacija bo v Slovenijo pripotovala 8. oktobra.

Na KPK prijava zaradi neukrepanja

Tomaž Pliberšek
Direktor UNKIZ Tomaž Pliberšek (foto: Alen Milavec /BOBO)

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ), ki ga vodi Tomaž Pliberšek, je bil v povezavi s postopki na UPK Ljubljana prijavljen komisiji za preprečevanje korupcije, so nam potrdili v komisiji.

“Na komisiji smo prejšnji teden prejeli prijavo, ki se nanaša na neukrepanje urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu v primeru Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani. Prijavo bomo obravnavali v predhodnem preizkusu in jo preverili z vidika naših pristojnosti, to je pristojnosti po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije,” so zapisali.

UNKIZ deluje v okviru ministrstva za zdravje in je pristojen za sistemske nadzore v zdravstvu.

139 ukrepov in priporočil

Kot smo poročali, je sistemski nadzor nad UPK Ljubljana izvajala šestčlanska komisija, ki je, kot so zapisali, na podlagi dokumentacije in “verodostojnih prič” ugotovila, “da so zaposleni izvajali nasilje nad pacienti, tako verbalno kot tudi fizično”.

Komisija je v poročilu opozorila, da se izvajalcu zdravstvene dejavnosti lahko odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti, če ta ne odpravi pomanjkljivosti, ki bi lahko povzročile neposredno nevarnost za zdravje ljudi. V poročilu je bilo navedenih 139 ukrepov in priporočil, med drugim tudi, naj generalni direktor prevzame odgovornost za dogodke, ministrstvo za zdravje in svet zavoda pa naj pristopita k zamenjavi celotnega vodstva klinike.

Več v članku: Razkrivamo podrobnosti nadzora: “Lažna odličnost in patološka kultura”

Ali bodo prisluhnili pozivu komisije po zamenjavi vodstva?

Tomaž Subotič
Tomaž Subotič (foto: Anže Malovrh/STA)

Predsednik sveta UPK Ljubljana Tomaž Subotič je v odzivu za N1 dejal, da se svet z odločbo še ni seznanil. “Ko se bomo z njo seznanili, bomo lahko komentirali,” je zapisal v sporočilu.

Zanimalo nas je tudi, ali bo svet zavoda sledil pozivu komisije, naj z ministrstvom pristopita k zamenjavi celotnega vodstva, a Subotič tega ni komentiral.

Na ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel, smo prav tako naslovili vprašanje, ali vodstvo klinike še uživa zaupanje ministrice in ali pričakujejo, da bo svet zavoda sledil pozivu komisije po zamenjavi vodstva. Na njihove odgovore še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje