Veleposlanik v Tirani naj bi postal Jakob Štunf

Slovenija 20. Sep 202417:09 1 komentar
Jakob Štunf
Jakob Štunf (Foto:Borut Živulović/Bobo)

Mesto slovenskega veleposlanika v Albaniji naj bi zasedel Jakob Štunf, ki je bil do lanskega poletja slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu. Po informacijah N1 je vlada Štunfa že potrdila.

Vlada je po naših informacijah na četrtkovi seji za veleposlanika v Tirani imenovala Jakoba Štunfa. Kot je mogoče slišati v diplomatskih krogih, naj bi Štunf v Albanijo odšel še letos. Trenutno je začasna odpravnica poslov na veleposlaništvu v Tirani Biljana Molan Klisarova.

Štunf je karierni diplomat. Trenutno na zunanjem ministrstvu vodi sektor za širitev in jugovzhodno Evropo. Od leta 2019 do lanskega poletja je bil veleposlanik pri Svetem sedežu. V času druge vlade Janeza Janše se je Štunf z zunanjega ministrstva za krajši čas preselil v kabinet predsednika vlade, kjer je bil svetovalec za odnose z javnostjo.

Za mesto veleposlanika v Tirani je bil sicer najprej predviden takratni državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Igor Šoltes, ki bi sodil v politično kvoto, a so se mu po aferi sodna stavba vrata na ta veleposlaniški položaj zaprla. Zato je bil aprila letos za vodjo slovenskega diplomatskega predstavništva v Albaniji na zunanjem ministrstvu objavljen interni razpis.

Kot smo poročali, je predsednica republike Nataša Pirc Musar konec maja letos v Tirani odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva. V govoru je poudarila, da so se diplomatske vezi med Slovenijo in Albanijo v treh desetletjih razvile v trdno partnerstvo, ki temelji na vzajemnem spoštovanju ter skupnih vrednotah in ciljih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje