Velik preobrat: SDS se umika iz referenduma o JEK2

Slovenija 21. Okt 202414:59 23 komentarjev
Zvonko Černač
Zvone Černač (Foto: Denis Sadiković/N1)

V SDS pozivajo koalicijo, naj predlaga sklep o preklicu posvetovalnega referenduma o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Če sklep o preklicu referenduma ne bo sprejet, SDS ne bo sodelovala v kampanji, volilce pa bomo pozvali, naj se referenduma ne udeležijo, je dejal poslanec največje opozicijske stranke Zvonko Černač. SDS je sicer že odprla poseben volilni račun za referendumsko kampanjo, a ga bo zaprla, je dodal Černač.

“Pri projektu JEK2 imata največjo težo zaupanje in verodostojnost, ki sta že pred začetkom referendumske kampanje izjemno omajana. Vladajočo koalicijo v teh razmerah pozivamo, da predlaga sklep o preklicu posvetovalnega referenduma. Zadeve so se začele odvijati v neki smeri, ki z odločanjem o tem vprašanju nima več nobene zveze,” je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS Zvonko Černač.

V največji opozicijski stranki pod vodstvom Janeza Janše so sicer že odprli poseben volilni račun za referendumsko kampanjo o JEK2, a ga bodo po besedah Černača zaprli. “Če sklep o preklicu posvetovalnega referenduma ne bo sprejet, SDS ne bo sodelovala v kampanji,” je napovedal Černač in poudaril, da bodo volilce pozvali, naj se ne udeležijo referenduma.

“Odločanje v teh razmerah bi imelo dolgoročne negativne posledice tako za državo kot za ljudi in bi povzročilo velikansko škodo, ki je nobena vlada v prihodnosti ne bi mogla popraviti. Menimo, da se morajo razmere umiriti, ko se bo stanje izčistilo in ko bo odgovornost prevzela vlada, ki se bo zavedala strateškega pomena nadaljnje uporabe nuklearne energije, pa bomo tak predlog ponovno preučili,” je dodal Černač.

Černač: Referenduma v trenutnih okoliščinah ni mogoče izvesti

Poslanci SDS so sicer še pred dvema tednoma v državnem zboru podprli odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o JEK2. Na vprašanje, kje se je zapletlo, je Černač odgovoril, da referenduma v trenutnih okoliščinah ni mogoče izvesti. Kot razlog za to je navedel tudi nesoglasja med koalicijskimi partnerji, saj Levica referenduma in projekta JEK2 ne podpira.

“Levica si tukaj išče neko pot do izgubljenih glasov pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami,” je dejal Černač in dodal, da do razhajanj prihaja tudi med državnim sekretarjem Danijelom Levičarjem, ki je v kabinetu premierja Roberta Goloba zadolžen za projekt JEK2, in okoljskim ministrom Bojanom Kumrom, ki je pristojen za področje energetike.

Ob tem je opozoril, da se v zadnjih dneh v povezavi z referendumom pojavljajo tudi različne “manipulacije”. V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so namreč objavili zvočne posnetke dveh neformalnih sestankov, na katerem so se predstavniki poslanskih skupin in Levičar dogovarjali o hkratnem sprejetju resolucije o jedrski energiji in referendumu o JEK2. Najintenzivneje sta o tem govorila Nataša Avšič Bogovič iz Gibanja Svoboda in Tomaž Lisec iz SDS.

Nataša Avšič Bogovič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Na prvem sestanku je bil prisoten tudi uslužbenec generalnega sekretariata državnega zbora, ki je zbranim predstavil svoje pravno mnenje o tem, zakaj resolucije o miroljubni rabi jedrske energije – v kateri je jasno zapisana izvedba JEK2 – ne morejo sprejeti pred izidom referenduma. “To je seveda navadna manipulacija in zavajanje, normalno politično usklajevanje pa je bilo v oddaji prikazano kot dvoličnost. Tukaj ni šlo za nobeno namero po izničenju volje volilcev,” je poudaril Černač.

SDS prva predlagala posvetovalni referendum o JEK2

Sklep, da se posvetovalni referendum ne izvede, bi poslanci po njegovih besedah lahko sprejeli na četrtkovi izredni seji državnega zbora. A je Černač dodal, da bo to odvisno od koalicije, predvsem od Gibanja Svoboda in SD, ki podpirata referendum o JEK2. Kampanja pred posvetovalnim referendumom se sicer začne v petek, glasovanje pa bo 24. novembra. Poleg SDS je poseben volilni račun za kampanjo že odprla tudi NSi, vladne stranke pa tega do zdaj še niso storile.

Spomnimo, da je prvo pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o JEK2 januarja letos vložila SDS. V Janševi stranki so predlagali, da se referendum o JEK2 izvede sočasno z junijskimi evropskimi volitvami, a so po posvetu parlamentarnih strank pri premierju Golobu svoj predlog umaknili. Predstavniki vseh parlamentarnih strank so se namreč takrat strinjali, da je referendum o JEK2 treba izvesti, vendar ne sočasno z volitvami v Evropski parlament.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša (Foto: Aljaž Uršej/N1)

“Zaradi soglasja vseh parlamentarnih strank je bilo dogovorjeno, da se pripravi nov predlog, ki bo usklajen z vsemi strankami,” je danes dejal Černač in dodal, da so novo referendumsko vprašanje oblikovali v koaliciji. Državni zbor je predlog o razpisu referenduma sprejel maja, pod pobudo pa so se podpisali poslanci vseh parlamentarnih strank z izjemo Levice.

Po besedah Černača so v SDS pričakovali, da se bo koalicija pri tako pomembnem vprašanju, kot je JEK2, poenotila. “Tisti del, ki trenutno v tej koaliciji nima večine, žal namerava to kampanjo in vprašanje izkoristiti za neke druge politične namene, ne pa za odločanje o naši strateški prihodnosti glede zagotavljanja energetske neodvisnosti in samozadostnosti,” je še dodal poslanec SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje