Velika rast okužb s koronavirusom

Koronavirus 28. Jun 202209:27 > 10:54 1 komentar
PCR testiranje v Stožicah
Žiga Živulović Jr./BOBO

Včeraj je potrjenih 1222 okužb s koronavirusom, kar je za skoraj 50 odstotkov več kot pred enim tednom.

Včeraj je bilo opravljenih 759 PCR in 4461 hitrih testov za preverjanje okužbe s koronavirusom, skupno pa jih je bilo pozitivnih 1222, je objavil nacionalni inštitut za javno zdravje. Nazadnje so več okužb potrdili 3. maja. Pred tednom dni je bilo pozitivnih 845 testov, torej se virus hitro širi.

Infektologinja Mateja Logar je prejšnji teden opozorila, da je dejansko število okuženih najverjetneje veliko večje od števila pozitivnih testov. V primeru prejšnjih različic koronavirusa je ob dobro delujoči mreži testiranja veljalo, da je v populaciji približno dvakrat toliko okuženih, kot so jih potrdili s testiranjem. Trenutno pa je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila.

To se po njenem pozna v bolnišnicah, saj se število pacientov povečuje. Po zadnjih podatkih, objavljenih na spletni strani Covid sledilnik, je hospitaliziranih 75 okuženih s koronavirusom, od tega 11 v enotah intenzivne terapije.

Nemški virolog napoveduje strmo rast okužb

Možnosti, da bodo enote intenzivne nege polne, so majhne, je prejšnji teden za nemški časnik Der Spiegel povedal virolog Christian Drosten z berlinske univerzitetne klinike Charité, glavni nemški “razlagalec” epidemije. Opozoril pa je, da nova podrazličica omikrona BA.5, ki trenutno prevladuje v Nemčiji, bistveno močneje prizadene spodnje dihalne poti. Tako ne smemo zanašati na predpostavke, da virus med svojim evolucijskim razvojem postaja šibkejši. “To le še krepi moj strah pred jesenskim časom,” je poudaril nemški virolog, ki se je sam sicer med pandemijo javno angažiral ter poskušal svoje strokovno mnenje posredovati javnosti, a so njegove besede nemalokrat naletele na gluha ušesa.

Že za september Drosten v strahu napoveduje strm porast števila zabeleženih okužb, pa tudi števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo zaradi okužbe s covidom-19 življenje izgubili. “Če odločevalci ne bodo ničesar naredili, bodo tudi delodajalci zabeležili veliko odsotnosti z dela, kar bo predstavljalo resnično težavo,” je še opozoril Drosten.

Sleherni poskus, da se posameznik namerno okuži s covidom-19, je Drosten označil za popolno neumnost. “Okužbi bi se morali vsi še naprej čim bolj izogibati, tudi zaradi nevarnosti dolgega covida,” je poudaril in dodal, da tudi z epidemiološkega vidika poskus namerne okužbe predstavlja nesmisel. “Ni možno, da bi s pomočjo velikega števila okužb, ki bi jih namerno povzročili poleti, lahko ohranili nizko število okuženih tudi v zimskem času,” je poudaril nemški virolog.

V pričakovanju ukrepov Fafangelove skupine

Po naših neuradnih informacijah pa nekateri strokovnjaki v Sloveniji napovedujejo hitro širjenje virusa že poleti.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel in v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen so danes predstavili nove ukrepe za obvladovanje epidemije. Znani so tudi člani strokovne ekipe, ki bo odslej delovala pod okriljem NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje