Vendarle prihaja vremenski preobrat

Slovenija 17. Jul 202418:56 0 komentarjev
Vročinski val v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Enega najdaljših vročinskih valov v zgodovini Slovenije bo na veselje mnogih kmalu konec. Prva kratkotrajna osvežitev po trenutnih napovedih meteorologov agencije za okolje prihaja že ob koncu tedna. S pogostejšimi plohami in nevihtami pa bodo temperature v prihodnjem tednu še dodatno padale.

Slovenijo že od začetka prejšnjega tedna pesti vročinski val, katerega vrhunec smo zabeležili v torek. Ne samo da smo velikim toplotnim obremenitvam podvrženi čez dan, tudi noči so neznosne. Samodejne postaje Agencije RS za okolje (Arso) so v obdobju med 1. junijem in 16. julijem redno beležile tropske noči oziroma noči, ko se temperatura marsikje ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Največ so jih zabeležili na Primorskem, predvsem v Kopru, kjer jih je bilo do danes že kar 25, drugod po Sloveniji pa večinoma do 10.

Kot so zapisali na Facebookovi strani Arsa, pa je zanimiva tudi primerjava s številom vročih dni, torej dni, ko se je živo srebro dvignilo nad 30 stopinj Celzija. Največ vročih dni so meteorologi zabeležili v Črnomlju in ne na Obali. Razlog za to pa je v vplivu morja, so pojasnili.

“Trenutno je situacija obratna – v notranjosti Primorske piha šibka burja, zaradi spuščanja zraka se ta segreje in hkrati osuši. Posledično imamo visoke temperature na Goriškem in v Vipavski dolini. Kadar pa z morja zapiha maestral (veter, ki piha z morja proti kopnemu, op. p.), pa se naraščanje temperature upočasni, najvišja dnevna temperatura se približa temperaturi morja,” so zapisali in dodali, da je ta pojav najbolj izrazit, ko je morje še hladno.

Vremenska fronta bo prinesla osvežitev

Vročih dni in tropskih noči bo kmalu konec, saj v naslednjih dneh prihaja ohladitev. Iznad Atlantika proti Alpam bo k nam prišel nekoliko hladnejši zrak v višinah, kar bo posledično povzročilo povečano nestabilnost ozračja. “V pošiljkah hladnejšega zraka se običajno skriva tudi kakšna vremenska fronta, ki ob zamenjavi zraka prinese tudi osvežitev,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Brane Gregorčič.

Po trenutnih meteoroloških izračunih bodo prve krajevne padavine možne že v noči na soboto, ko se bo tudi temperatura zraka nekoliko spustila. Za nedeljo sicer kaže, da bodo dnevne temperature spet nad 30 stopinj Celzija, a nato že v noči na ponedeljek prihaja še konkretnejša osvežitev. Živo srebro bo mejo 30 stopinj Celzija čez dan preseglo le še na Primorskem, drugod po državi ne. Novo pošiljko padavin lahko pričakujemo tudi v sredo, ko se bo ozračje še dodatno ohladilo. Dnevne temperature naj bi bile kakšen dan ali dva, kot kažejo trenutne napovedi, okoli 25 stopinj Celzija.

“Ob vsaki novi pošiljki padavin bo temperatura zanihala navzdol. Tudi jutra bodo sveža. Jutranje temperature v prihodnjem tednu ne bodo več blizu 20 stopinj Celzija, temveč tam med 15 in 17 stopinjami Celzija,” je poudaril Gregorčič in dodal, da se bo eden najdaljših vročinskih valov v zgodovini Slovenije tako končal v začetku prihodnjega tedna.

Ali je ob menjavi zračne mase pričakovati buren prehod fronte z neurji? Gregorčič o tem ni želel špekulirati, saj so napovedi za več kot tri dni vnaprej nezanesljive. “Če ohladitev pride na hitro, je lahko tudi vremensko dogajanje burno. Zagotovo pa ni pričakovati, da bi bila intenzivnost padavin enaka kot ob lanskoletni avgustovski ujmi. Intenzivne tako ne bodo, se pa lahko ob takšni ohladitvi zgodi kakšno neurje. Prva rizična noč bo s petka na soboto, druga pa z nedelje na ponedeljek. Stopnjo morebitnih vremenskih opozoril bomo še prilagajali,” je Gregorčič še povedal za N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!