Vesel se je srečal s predstavniki SDS. Kaj so se dogovorili na Trstenjakovi?

Slovenija 07. Avg 202415:03 12 komentarjev

Kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel, ki ga v četrtek čaka zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom, se je po opravljenih pogovorih z Novo Slovenijo in Vesno oglasil tudi na sedežu SDS na Trstenjakovi. Ali lahko Vesel na odboru računa na podporo poslancev največje opozicijske stranke, po več kot dveurnem sestanku še ni jasno. Vesel je pogovore s predstavniki SDS na čelu s predsednikom stranke Janezom Janšo sicer označil za konstruktivne, poslanec SDS Franc Breznik pa je dejal, da se bodo o podpori Veselu še pogovorili in da bodo počakali na njegovo predstavitev v državnem zboru.

Potem ko je vlada konec julija potrdila Tomaža Vesela kot kandidata za novega slovenskega evropskega komisarja, je nekdanji predsednik računskega sodišča napovedal, da bo podporo za svojo komisarsko kandidaturo iskal tudi pri opoziciji. Pred četrtkovim zaslišanjem na pristojnem parlamentarnem odboru za zadeve Evropske unije se je tako Vesel oglasil tudi na sedežu največje opozicijske stranke SDS na Trstenjakovi.

Srečanja z Veselom, ki je trajalo dobri dve uri, so se poleg predsednika SDS Janeza Janše udeležili tudi podpredsednik stranke Aleš Hojs ter poslanci Zvonko Černač, Franc Breznik in Andrej Kosi. “Pogovor je bil zelo konstruktiven, vsebinsko tudi zelo zanimiv, pogovarjali smo se od razlogov za to, da ne podpirajo predsednice Evropske komisije, do temeljnih vprašanj, ki čakajo Evropsko komisijo kot izziv,” je po sestanku dejal Vesel.

Po njegovih besedah so se v pogovoru dotaknili tudi določenih “nevralgičnih točk”, kot so zeleni prehod, migracije, socialna politika ter energetska samozadostnost in konkurenčnost EU: “Ta stališča je res treba oblikovati in res me je zanimalo, kako o tem razmišljajo evropski poslanci in opozicijske stranke ter kakšen je tu interes Slovenije in Evropske unije.”

“Kandidat ne more biti superman, ki obvlada 27 resorjev”

Breznik je poudaril, da je pogovor z Veselom potekal relativno dolgo, ker so mu postavili številna vprašanja: “Šli smo skozi 15 resorjev, ki bi bili lahko v prid Sloveniji, ne delamo pa si utvar, da bi lahko dobili enega od najmočnejših resorjev. Zavedamo se, da so ti vezani na kandidate ustanovnih članic EU.”

Na vprašanje, ali bodo Vesela na četrtkovem zaslišanju podprli, pa je Breznik odgovoril, da bodo v SDS opravili dodatne pogovore in počakali na predstavitev kandidata na odboru. Kot je pojasnil, jih zanimajo zlasti Veselova stališča o področjih, ki so po oceni SDS ključnega pomena za vodenje Evropske unije. “To so demografija, zeleni realizem, večja konkurenčnost in skupen pogled na evropsko varnost in nacionalne meje,” je naštel Breznik.

Kateri resor bo v novem mandatu Evropske komisije pripadel Veselu, trenutno sicer še ni znano. “Mi damo priložnost vsakemu, potrebujemo pa argumente. Po vsej verjetnosti kandidat ne more biti superman, ki lahko obvlada 27 resorjev, a če bi bili pretirano proti, bi povedali, da nekdo, ki je vodil računsko sodišče v eni od nacionalnih držav, ni sposoben delati na področju financ ali na kakšnem drugem resorju,” je poudaril Breznik.

Ob tem je dodal, da bi si v SDS za evropskega komisarja želeli človeka, ki bo “udaril po mizi” in Slovenijo predstavljal nekoliko bolje kot dosedanji evropski komisar Janez Lenarčič in prejšnja evropska komisarka Violeta Bulc.

Kot smo poročali na N1, je Tomaž Vesel pred predstavitvijo v državnem zboru opravil tudi pogovor s predsednikom NSi Matejem Toninom. Ali Vesel uživa njihovo podporo ali ne, v NSi še niso razkrili, so pa sporočili, da bo njihova odločitev znana po njegovi predstavitvi. Kot je mogoče slišati, pa bodo v NSi težko podprli kandidata za komisarja, ki ga je izbral predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob.

“V tej razpravi se nismo pretirano ukvarjali s preteklostjo”

Odnosi med SDS in Veselom so bili sicer v obdobju prejšnje Janševe vlade zelo napeti.

V času, ko so na računskem sodišču pripravljali poročilo, ki je pokazalo, da vlada, ministrstva in zavod za blagovne rezerve niso bili učinkoviti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje epidemije covida-19, so namreč poslanci SDS, NSi in SNS predlagali, da se Veselu preneha funkcija predsednika računskega sodišča zaradi opravljanja pridobitne nadzorne dejavnosti.

Sporno se jim je zdelo, da je Vesel poleg funkcije predsednika računskega sodišča hkrati opravljal tudi funkcijo v Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), v kateri je bil imenovan za vodjo neodvisnega odbora za revizijo in skladnost. Vesel je njihov predlog takrat označil za odkrit poskus političnega pritiska, a do njegove zamenjave na koncu ni prišlo.

“Moram reči, da se v tej razpravi nismo pretirano ukvarjali s preteklostjo. To je bilo sicer omenjeno, ampak ne na način, da bi kakorkoli obremenilo vsebinsko diskusijo,” je dejal Vesel. Breznik se je strinjal, da so na relaciji med SDS in Veselom v času epidemije covida-19 obstajale tenzije, a je spomnil, da je bil Vesel za predsednika računskega sodišča v času druge Janševe vlade izvoljen tudi s podporo SDS.

O komisarskih mestih in tekmi zanje, Evropski komisiji po novem in vroči bruseljski jeseni smo govorili v zadnjem N1 podkastu. Ne zamudite vseh zakulisij, ki jih razlaga Peter Žerjavič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje