Veste, kaj je etilometer in kaj se zgodi, če odklonite alkotest?

Slovenija 19. Jun 202420:49 1 komentar
alkotest, policija
Foto: Bor Slana/ BOBO

Policija do konca junija poostreno nadzira voznike, med drugim preverja, ali so za volan sedli pijani. Ali veste, kaj so etilometri in kako se razlikujejo od alkotestov? Kaj se zgodi, če voznik odkloni preizkus alkoholiziranosti?

Policija do konca meseca poostreno preverja, ali so vozniki za volan sedli pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.

Akcija sovpada z dnevi prekrškovnega prava, ki vsako leto potekajo v Portorožu in na katerih je letos sodeloval tudi urad za meroslovje. Ta je pod drobnogled vzel etilometre in indikatorje alkohola, po domače: alkoteste oziroma alkoskope in frulice.

Kaj je etilometer?

Etilometer je naprava, s katero se ugotavlja alkoholiziranost na podlagi izdihanega zraka. Vanjo voznik piha tako kot pri alkotestu. Razlika je le v natančnosti podatkov.

Etilometer Etilometer
Foto: gov.si
Etilometer Etilometer
Foto: gov.si
Etilometer Etilometer
Foto: gov.si

Etilometer je videti kot velika škatla, podobna tiskalniku.

Naprava je velika približno pol metra in visoka približno 30 centimetrov, vmontirana je tudi v nekatera policijska vozila za ogled hujših prometnih nesreč. Danes pa so naprave večinoma stacionirane na določenih policijskih postajah.

Kaj je alkotest?

Alkotesti so le indikatorji, s katerimi policisti hitro ugotovijo prisotnost alkohola v izdihanem zraku. Tomaž Korenčan, ki je skrbnik področja etilometrov na uradu za meroslovje, je na dnevih prekrškovnega prava izpostavil, da večina ljudi meni, da so alkotesti edine naprave za merjenje koncentracije alkohola v izdihanem zraku in da so rezultati, ki jih pokažejo, vedno točni, je zapisano na spletni strani vlade.

Tomaž Korenčan Tomaž Korenčan
Foto: gov.si
Etilometer Etilometer
Foto: gov.si

A to ni tako.

Po besedah Korenčana alkotest ni zakonsko merilo oziroma merilni instrument, s katerim bi dobili natančen rezultat voznikove morebitne vinjenosti. Poudaril je, da so alkotesti pripomočki pri delu policije in da legitimnost rezultatu iz alkotesta damo s svojim podpisom na zapisnik o prekršku, v katerem je navedeno, da se z izmerjenim rezultatom strinjamo.

“Naprava, s katero je bila vinjenost izmerjena, namreč ne izpolnjuje zahtev, predpisanih v pravilniku o meroslovnih pogojih za etilometre, kot to zahteva zakon o meroslovju – in se kot takšna ne morejo uporabljati v nadaljnjih postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi,” je strnil Korenčan. Naprave, ki izpolnjujejo zakonsko zahtevane pogoje, so namreč etilometri ali pregledi v zdravstveni ustanovi. Rezultata obeh imata enako vrednost za nadaljnji postopek pred pristojnimi organi.

Kaj se zgodi, če voznik zavrne alkotest?

Če voznik preizkus z alkotestom zavrne, je to samostojni prekršek, za katerega je zagrožena globa najmanj 1.200 evrov, 18 kazenskih točk in začasni odvzem vozniškega dovoljenja.

Kdaj policist odredi preizkus z etilometrom?

Policist preizkus z etilometrom lahko odredi v dveh primerih – če voznik oporeka rezultatu z indikatorjem alkohola, čeprav je “napihal” več, kot dovoljuje zakon. In če voznik ne želi podpisati zapisnika o preizkusu z alkotestom.

Policist v dotičnem primeru oceni, kaj je bolj racionalno. Če bo na primer voznika obravnaval v Trbovljah, ga ne bo peljal v Ljubljano na preizkus z etilometrom, ampak bo odredil strokovni pregled v bližnjem zdravstvenem domu – odvzem krvi in urina. Bistvena prednost etilometrov v primerjavi s pregledom v zdravstvenem domu je, da imajo policisti rezultat na voljo takoj.

Na preizkus oziroma pregled bo policija voznika odpeljala s službenim vozilom, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

V primeru pozitivnega preizkusa stroške postopka (stroške prevoza in preizkusa) krije voznik. V primeru negativnega pa policist preizkušanca odpelje nazaj do njegovega vozila, stroški pa bremenijo davkoplačevalce.

Po podatkih GPU imamo v Sloveniji 20 etilometrov tipa alcotest 9510 s, ki so v uporabi dve leti. S to pridobitvijo se je policija pridružila vojaški prometni policiji, ki je že pred letom 2022 uporabljala etilometre nove generacije, je zapisano na spletni strani vlade.

Lani so policisti izvedli 112 meritev alkoholiziranosti z etilometri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje