Viralna objava o 18 okuženih v nakupovalnem središču se je izkazala za lažno

Koronavirus 20. Jan 202217:50 > 22:25 1 komentar
lažna novica
Posnetek zaslona

Uporabnike družbenih omrežij je razburila informacija, da naj bi bilo v enem od slovenskih nakupovalnih središč več okuženih oseb, ki bi sicer morale biti v izolaciji. Po preverjanju smo ugotovili, da gre za lažno novico, saj zapis, ki se širi med uporabniki, ne drži.

Na družbenih omrežjih se je danes popoldne hitro razširila informacija, da je bila v nakupovalnem središču v Novem mestu okužena oseba. Varnostna služba naj bi jo zato prek zvočnikov prosila, da se javi na informacijah. “Ker ni odziva, poziv ponovijo z grožnjo, da bo oseba imenovana z imenom in priimkom. Po nekaj minutah se zbere 18 oseb. Haloo,” je bil začuden uporabnik, ki je delil informacijo.

Informacijo smo preverili tudi v podjetju Supernova, ki upravlja z nakupovalnim središčem Qlandia Novo mesto. Kot so zapisali v odgovoru, ta informacija ne drži, saj v njihovem centru ozvočenje ne deluje, torej “ta zgodba odpade”. Center tudi nima info točke, prav tako pa ni možno, da bi njihova varnostna služba postopala tako, še pravijo.

Kot je za N1 povedala predstavnica družbe, pri vseh strankah preverjajo, ali izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Prav tako pa v trgovskem centru nimajo podatka, kdo je okužen. Tudi če bi vedeli, da je v centru res okužena oseba, pa takšnega pristopa – s pozivom prek zvočnikov – ne bi nikoli ubrali.

Za informacije, kje je izvedel za to in ali je poziv po zvočniku slišal sam, smo se obrnili tudi na uporabnika Twitterja, kjer je bilo sporočilo prvotno objavljeno. Odgovora nismo prejeli, je pa uporabnik po našem vprašanju svoj profil zaprl za javnost.

V primeru potrjene okužbe morate v izolaciji ostatiti 10 dni, v primeru stika z okuženo osebo pa 7 dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje