Virus, ki je povzročil množičen pogin rib na Hrvaškem, potrdili tudi pri nas

Slovenija 16. Jul 202417:00 0 komentarjev
Ribolov
Foto: PROFIMEDIA

Novica, da je v dveh jezerih na Hrvaškem zaradi zelo patogenega virusa prišlo do množičnega pogina krapov, je med slovenskimi ribiči povzročila precej nervoze. Da bi preprečili širjenje okužbe, so ob ribnike in jezera začeli postavljati vedra z razkužili, a virus je v tem času pri nas očitno že udaril. V občini Apače je namreč zgolj v enem ribniku poginilo med 600 in 800 kilogrami krapov.

Slovenski ribiči že od minulega tedna ob ribnike in jezera postavljajo vedra z razkužili, saj se je zaradi koi herpes viroze v dveh jezerih blizu Zagreba zgodil množični pogin rib. Gre za zelo patogen virus, ki napade vrste krapa, izbriše pa lahko celotno populacijo v posameznem ribniku ali jezeru.

Prav to je razlog za veliko zaskrbljenost ribičev, ki s preventivnim razkuževanjem ribiške opreme skušajo preprečiti, da bi se virus iz hrvaškega okuženega ribnika prenesel k nam. A virus je v tem času pri nas očitno že udaril.

Kot so za N1 potrdili na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so izbruh virusa pred kratkim potrdili v enem izmed neregistriranih ribnikov v občini Apače. Gre za ribnik, ki ga upravlja zasebnik in ne ribiška družina, v njem pa je poginilo med 600 in 800 kilogrami krapov. Premikanje živih rib iz ali v ribnik je tam zdaj prepovedano, lastnik pa mora na vhodu na območje ribnika postaviti razkuževalno bariero. Razkuževanje vse ribiške opreme je obvezno, prav tako je obvezna prijava vsakega pogina veterinarsko higienski službi Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki opravi odvoz.

Po besedah ribičev iz okolice Apač gre za ribnik, kjer ribiške tekme organizirajo tudi dvakrat tedensko. Posebnih omejitev, kako pogosta so lahko tovrstna tekmovanja na posamezni tekmovalni trasi, sicer ni, so za N1 pojasnili v Ribiški zvezi Slovenije, “a vsak upravljalec mora v duhu dobrega gospodarjenja vedeti, kolikšen ‘pritisk’ lahko posamezna tekmovalna trasa prenese”. Po besedah zveze lahko v nasprotnem primeru hitro pride do pogina rib.

Krap
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Naši sogovorniki iz ribiških vrst so opozorili še na eno domnevno dogajanje na dotičnem ribniku. Tam naj bi se odvijale tako imenovane keš tekme na črno, ko vsak udeleženec vplača določeno vsoto denarja, zmagovalec pa ga nato pobere.

“Keš tekme na črno nikakor ne morejo biti dovoljene in na Ribiški zvezi Slovenije smo vodstvo ribiške inšpekcije že večkrat opozorili na to dejstvo. Ravno taki zasebni ribniki, kjer se organizirajo takšne ‘tekme’, so lahko problematični zaradi vprašanja veterinarskega pregleda vloženih rib,” opozarjajo.

Ker ribnik ni bil registriran, bo inšpekcija uvedla postopek o prekršku.

Ne ribnik, problematično je neprimerno ravnanje ljudi

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pojasnili, da se je koi herpes viroza pri nas že večkrat pojavila in da je virus razširjen endemično.

Virus napade vrste krapa in lahko izbriše celotno populacijo krapa v dotičnem ribniku ali jezeru. Širi se s kontaktom okužene z zdravo ribo, lahko pa tudi prek kontaminirane vode in ribiške opreme, v svojem gostitelju pa lahko ostane dlje časa prikrit. Navadno izbruhne ob stresu; ob neugodnih življenjskih pogojih, kot so prevelika naseljenost krapov, visoka temperatura vode in pomanjkanje kisika v vodi, stres zaradi izlovov, ribolova, premeščanja živali in slabega ravnanja z njimi. “Problematično je neprimerno ravnanje ljudi, ki so odgovorni za ribe v ribniku,” so jasni.

Tisti krapi, ki bolezen preživijo, ostanejo dosmrtni prenašalci virusa, kar pomeni stalno nevarnost za novo naseljene ribe in možnost ponovnega izbruha bolezni.

Koi herpes viroza
Simptomi koi herpes viroze. (Foto: Ribiška družina Radgona)

Po besedah uprave morajo biti zato ribiči ob nakupu krapov pozorni na njihov zdravstveni status, ribnike morajo redno prazniti, izsuševati in razkuževati, vsak večji pogin pa javiti Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu.

Na tem mestu naj opozorimo, da rib ni dovoljeno zakopavati v okolici, ker predstavljajo vir okužbe za bližnje vodotoke,” so opozorili, izpostavili pa tudi ribiška tekmovanja. “Slednja predstavljajo idealno možnost za širjenje virusa. Koristen preventivni ukrep je omejitev ribolova in ribiških tekmovanj, še posebej v času, ko so vremenski pogoji za ribe že sami po sebi obremenjujoči, npr. poletna vročina z visokimi temperaturami vode, vročinske nevihte z naglim padcem zračnega pritiska …”

Koi herpes viroza se je v večjem obsegu pri nas pojavila leta 2008, ko se je zaradi nedoslednega izvajanja biovarnostnih ukrepov ob ribolovu in izvedbi ribiških tekmovanj bolezen razširila na celotno območje države. Nato se je občasno pojavljala še nekaj let. “Ker gre za endemično bolezen, občasno beležimo posamezne pojave.” Največja škoda nastane zaradi pogina, ki je lahko zelo obsežen, sploh kadar gre za prenaseljenost ribnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!