Višje cene ne prizadenejo le žensk: zakaj se pink tax tako redko preganja?

Slovenija 15. Jun 202418:25 1 komentar
depilacija
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav na problematiko cen, ki so za en spol višje kot za drugega, številni opozarjajo že leta, se praksa nadaljuje. Pristojni te primere obravnavajo redko, zagovornik načela enakosti je doslej diskriminacijo prepoznal v le enem takšnem primeru. Zakonsko je namreč dopustno za striženje, nego obraza ali depilacijo zaračunati več, če je cena utemeljena na povečanem obsegu dela. Je takšno diskriminacijo – ki ne prizadene le žensk – sploh mogoče odpraviti?

Frizerji še zdaleč niso edini, ki ceno svojih storitev določajo tudi glede na spol stranke. Ženske morajo več od moških odšteti tudi za nego obraza, v ljubljanskih kozmetičnih salonih, katerih ponudbe smo pregledali, ta razlika znaša tudi do 15 evrov. A je na cenikih mogoče najti tudi storitev, ki je dražja za moške. V večini salonov morajo moški za depilacijo in lasersko odstranjevanje dlak odšteti več.

Nekaj primerov cen storitev, ki se razlikujejo glede na spol stranke, smo zbrali v spodnji galeriji.

cenik storitev cenik storitev
Foto: Berni/posnetek zaslona
cenik storitev cenik storitev
Foto: dm studio/posnetek zaslona
cenik storitev cenik storitev
Foto: Energomed/posnetek zaslona
cenik storitev cenik storitev
Foto: La Bonita/posnetek zaslona
cenik storitev cenik storitev
Foto: neguj.se/posnetek zaslona

Kako je mogoče, da so cene storitev še vedno pogojene s spolom stranke? Na t. i. pink tax, ko je izdelek ali storitev, ki je namenjena ženskam, dražja, se opozarja že dolgo. Kako ponudniki upravičujejo različne cene? Kako pogosto ukrepajo pristojni organi? Je to sploh dovoljeno?

Diskriminacija na podlagi spola prepovedana, vendar …

Glavna tržna inšpektorica Andreja But je pojasnila, da zakon o varstvu pred diskriminacijo zagotavlja enako obravnavanje ne glede na spol, narodnost, raso ali etično poreklo, jezik, vero ali versko prepričanje, invalidnost, starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto in spolni izraz, družbeni položaj, premoženjsko stanje, izobrazbo ali katerokoli drugo osebno okoliščino, tudi pri dostopu do dobrin in storitev, ki so na voljo javnosti.

Vendar določbe tega zakona ne izključujejo različnega obravnavanja na podlagi določene osebne okoliščine, če takšno različno obravnavanje upravičuje zakonit cilj in so sredstva za doseganje tega cilja ustrezna, potrebna in sorazmerna.

Spol načeloma ne bi smel biti pomemben dejavnik pri ponujanju blaga in storitev na splošno, so pojasnili tudi pri zagovorniku načela enakosti. “Pri kozmetičnih storitvah pa je s spolom in telesnimi značilnostmi, ki jih nekdo ima tudi zaradi tega, katerega spola je, lahko povezan obseg dela, ki ga morajo delavci v kozmetičnem salonu opraviti, oziroma uporaba določenih sredstev, pripomočkov in metod, kar se vse lahko izrazi tudi v različni ceni izvedenih storitev,” so zapisali.

striženje las
Foto: PROFIMEDIA

Tako na tržnem inšpektoratu kot pri zagovorniku so pojasnili, da se diskriminacija ugotavlja v vsakem konkretnem primeru. Zagovornik v postopku ugotavljanja diskriminacije preveri vsa dejstva in okoliščine primera. V tem postopku preveri tudi, ali bi v obravnavanem primeru morda šlo za dopustno izjemo od prepovedi diskriminacije po zakonu o varstvu pred diskriminacijo. Glede opisanih primerov pa so ocenili, da sicer kaže na diskriminacijo, a se zagovornik do tega lahko dokončno opredeli šele z izvedbo postopka v konkretni zadevi.

Vendar bi se kozmetični saloni po besedah zagovornika temu vprašanju lahko izognili tako, da bi storitev določili glede na predvideno oziroma dejansko opravljeno delo in predvidena oziroma dejansko uporabljena sredstva, pripomočke in metode.

Takšna praksa se uveljavlja ponekod v tujini. Tako je na primer zveza belgijskih frizerjev v začetku letošnjega leta svoje člane pozvala k oblikovanju cen, ki ne temeljijo na spolu stranke. Tako recimo frizerjem svetujejo, naj striženje zaračunajo glede na količino porabljenih minut. Predlog so že podprli številni tamkajšnji frizerski saloni, kar kaže na vedno večjo ozaveščenost in prizadevanje za enako obravnavo, poroča The Brussels Times.

Kako različne cene pojasnjujejo ponudniki storitev?

Jožica Kavčič iz kozmetičnega salona Berni, kje je moška nega obraza za štiri evre cenejša od osnovne ženske nege obraza, je pojasnila, da se je za različne cene glede na spol stranke odločila na podlagi večletnih izkušenj. “Moški namreč manj pogosto obiskujejo salone za nego obraza kot ženske. Manjše povpraševanje po moških storitvah lahko vodi do nižjih cen, da bi privabili več strank,” je razložila. Dodala je, da so ženske storitve za nego obraza bolj obsežne in vključujejo več korakov, moška nega je lahko manj kompleksna in zato hitrejša ter cenejša.

Nasprotno pa je moška depilacija v salonu Berni nekoliko dražja od ženske depilacije. “Ceni se razlikujeta zaradi obsega in površine telesa. Moški imajo običajno gostejše in trše dlake ter večje površine telesa, ki jih je treba depilirati, kar lahko poveča količino dela in časa, potrebnega za postopek. Poveča se količina porabljenega voska in depilacijskih trakov,” je razložila in dodala: “Dejansko pa je moških premalo v salonih, ker se Slovenci očitno raje na skrivaj doma negujejo ali pa sploh ne.”

nega obraza
Foto: PROFIMEDIA

Podobno razliko v ceni pojasnjuje Danijela Cerovak iz kozmetičnega salona Neguj.SE. “Primerjajmo moške in ženske dlačice na hrbtu. Moški so poraščeni po celotnem hrbtu, ženske pa nič oziroma zelo malo.” Podobno argumentira tudi Danijel Babić iz salona La Bonita, kjer izvajajo epilacije in lasersko odstranjevanje dlak. “Pri moških je pogosteje prisotna večja poraščenost in tudi večja telesna površina, kar pomeni, da sta za izvedbo storitve potrebna več dela in časa. Posledično so tudi stroški višji, saj uporaba laserja zahteva več energije in časa, da dosežemo želene rezultate,” je zapisal.

Iz dm studia so sporočili zgolj, da cene oblikujejo izključno na podlagi zahtevnosti storitev.

Zagovornik diskriminacijo doslej ugotovil v le enem takšnem primeru

V uradu zagovornika so nam pojasnili, da so doslej diskriminacijo po spolu pri ponujanju blaga in storitev ugotovili le enkrat. Šlo je za primer, ko je teniški kljub moškim zaračunaval višjo igralnino kot ženskam. O primeru so obvestili tudi tržni inšpektorat, ki je klub kaznoval z globo.

Trenutno zagovornik obravnava primer domnevne diskriminacije posameznice v brivnici. Vendar je primer še v fazi preverjanja relevantnih dejstev. Drugih podobnih prijav niso prejeli.

Iz tržnega inšpektorata pa so nam sporočili, da v preteklem letu niso dobili ali obravnavali nobene prijave, ki bi se nanašala na diskriminacijo na podlagi spola pri cenah storitev.

Kaj lahko naredite, če menite, da ste bili diskriminirani?

Potrošniki, ki menijo, da so bili diskriminirani, lahko oddajo prijavo domnevne diskriminacije oziroma predlog za izvedbo postopka ugotavljanja diskriminacije zagovorniku. To lahko naredijo po navadni ali elektronski pošti ali z izpolnitvijo elektronskega obrazca na spletnih straneh eUprave. Lahko se obrnejo tudi na tržni inšpektorat, ki je prav tako pristojen za ugotavljanje diskriminatornosti ravnanj na trgu dobrin in storitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje