S ponedeljkom v karanteno le še za sedem dni

Koronavirus 07. Jan 202212:18 > 14:33 2 komentarja

Včeraj smo v Sloveniji opravili 11.016 PCR-testov in potrdili 4.069 novih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je število novih primerov v primerjavi s prejšnjim četrtkom višje za več kot dva tisoč. O aktualnem stanju v državi je na novinarski konferenci spregovorila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Med drugim je pojasnila, da bo posameznik, ki je bil v visokorizičnem stiku z okuženo osebo, s ponedeljkom v karanteno napoten le še za teden dni. Doslej je karantena veljala deset dni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenjuje, da je trenutno v državi 28.607 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.348, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 2.667, kažejo podatki NIJZ.

Povečanje števila novih primerov je največje v ameriški regiji, medtem ko v Aziji beležijo padec novoodkritih primerov, v Evropi pa imamo trenutno stabilno število novih primerov, je uvodoma pojasnila Nuška Čakš Jager. Kljub temu pa je v Evropi še vedno največja incidenca. Sledi Amerika, glede na število smrti pa največji porast beležijo v afriški regiji, sledita Azija in Amerika.

Od 31. decembra do včeraj je bilo v Evropski uniji sicer skoraj 60 milijonov potrjenih primerov okužb s koronavirusom, od tega so zabeležili skoraj milijon smrti.

Kar se tiče starosti okuženih oseb v Sloveniji, se je trend okužb izrazito obrnil proti mlajšim generacijam, kjer trenutno beležimo glavnino vseh potrjenih primerov.

Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe pa je po podatkih NIJZ skupno gospodinjstvo oz. družina. Anketiranci hkrati pogosto omenjajo tudi to, da ne vedo, kje so se okužili. Izrazit upad števila primerov novih okužb pa epidemiološke službe beležijo v domovih za starejše osebe, je v uvodu novinarske konference še pojasnila Čakš Jager.

Težave pri razlikovanju karantene in izolacije

Kot je poudarila Čakš Jager, so še vedno težave pri interpretaciji razlike med karanteno in izolacijo. Izolacija je potek oz. postopek, ki velja za bolno osebo in se jo ureja prek izbranega osebnega zdravnika, je razložila. Okužene osebe se namreč napoti v izolacijo, družinski zdravnik pa jim odredi bolniško odsotnost.

“Tukaj epidemiologi nimamo vpliva, z izjemo, če pokličemo osebo, da bi ugotovili, ali je prišlo do visokorizičnih kontaktov,” pojasni Čakš Jager.

Karantena pa je v domeni epidemiologov in je namenjena za zdrave ljudi, saj naj bi s tem najučinkoviteje prekinili širjenje okužb oz. verigo kužnosti. Je torej stvar izločitve posameznika iz družbe, odločbo pa posameznik lahko dobi preko eUprave.

S ponedeljkom ob visokorizičnem stiku sedemdnevna karantena

Krajšanje karantene, skupaj z vsemi ostalimi ukrepi, bo v veljavo stopila s ponedeljkom, je še poudarila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni v NIJZ in dodala, da do uvedbe krajšanja karantenskih postopkov še vedno velja desetdnevna odločba. Poudarila je, da so za odločitev glede skrajšanja karantene obstajali strokovni kriteriji.

Kot je že v sredo pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerih izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko zaključila brez dodatnega testa. Ob tem je Čakš Jager zagotovila, da bodo do ponedeljka s spremembo usklajeni tudi vsi zaledni sistemi, “ki omogočajo izdajanje certifikatov in postopkov, tudi epidemiološkega anketiranja”.

Spomnila je še, da so pristojni spremenili tudi kriterije, na podlagi katerih je posamezna oseba napotena v karanteno. Do sedaj so bile med izjemami od karantene navedene le polno cepljene osebe, ki so hkrati prejele tudi poživitveni odmerek. Z novim odlokom pa med izjeme sodijo tudi nekateri delno cepljeni in preboleli posamezniki.

Komu ne bo več treba v karanteno?

Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19 določa, da se osebo, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem covid-19, ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu, če:

  • je prejela poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali Moderna,
  • je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,
  • je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.

Silvestrovanja v tujini poskrbela za dva “za zdaj majhna” izbruha okužb

Je pa Čakš Jager pojasnila, da epidemiološkim službam kljub strmemu porastu novoodkritih okužb, še vedno uspeva slediti posameznim primerom. “Utrujeni smo, a se ne damo,” je dejala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni v NIJZ.

Čakš Jager je v zaključku novinarske konference predstavila še nove številke okuženih, ki so se vrnili z organiziranega potovanja z vključenim silvestrovanjem v Beogradu. Kot je dejala, so pri NIJZ v okviru epidemiološke preiskave doslej ugotovili, da je bilo v prvem sklopu med 559 udeleženci do včeraj zvečer pozitivnih 152 oseb, pred tem smo poročali o 117 okuženih posameznikih. V drugem sklopu, kjer je bilo 373 udeležencev, pa so epidemiološke službe zaznale 48 oseb okuženih s covidom-19.

Pred vremensko ugodnim koncem tedna, ki se nam obeta, pa je vladna govorka Maja Bratuša še enkrat pozvala vse, naj spoštujejo ne le PCT pogoj, temveč tudi vse ostale zaščitne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje