Vlada prekinila obravnavo predloga o dodatku za sodnike

Slovenija 26. Jan 202306:59 > 15:23 0 komentarjev
Sodišče kladivo
Foto: Borut Živulović/ BOBO

Vlada je na današnji seji prekinila obravnavo predloga zakona, s katerim bi uredili izplačevanje dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev. Zakonski predlog bodo namreč najprej predstavili koalicijskim poslanskim skupinam in nato izpeljali postopek.

Koalicijski dogovor pravi, da predloge zakonov predstavijo poslanskim skupinam, preden jih potrdijo na vladi in jih pošljejo v DZ, je na novinarski konferenci ob prvi obletnici ustanovitve Gibanja Svoboda pojasnil Robert Golob. Zatrdil je, da je to tudi edini razlog, da je vlada obravnavo te točke danes prekinila.

“Podobno proceduro imamo večkrat, ne gre za nič kaj nenavadnega. Želimo pa to stvar ravno zaradi tega, ker je spet včasih napačno interpretirana v javnosti ali pa v parlamentu, v resnici čim prej posredovati v parlament,” je pojasnil. Dodal je, da zakon predvideva uveljavljanje pravice do dodatka s 1. januarjem.

V. d. direktorice urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman pa je na novinarski konferenci po seji vladi dejala, da se bo ta predlog zakona zaradi nomotehničnih popravkov v kratkem sprejemal na dopisni seji vlade.

Glede na dosedanja pojasnila predstavnikov vlade bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu, torej sodniki in tožilci, mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto prejemali od 1. januarja 2023 do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju.

Preberite še: Je finančni minister šel na dopust, državno blagajno pa pustil odprto?

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v začetku tedna v državnem zboru v odgovoru na poslanska vprašanja pojasnila, da je predlog zakona medresorsko že usklajen. Po ocenah, ki jih je sporočilo ministrstvo, bo ta dodatek prejemalo 1.093 sodnikov in tožilcev, finančni učinek začasnega ukrepa pa je na letni ravni ocenjen na 9,1 milijona evrov.

Napoved posebnega dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev je sprožil val zahtev po višjih plačah tudi v drugih skupinah javnega sektorja. Vladi očitajo privilegirano obravnavo nekaterih poklicnih skupin, kar pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik zavrača. Po njenih besedah gre pri pravosodnih funkcionarjih za interventni ukrep do plačne reforme, s katerim odpravljajo neustavno stanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!