Vlada napovedala: Radiološke storitve bodo plačane manj

Slovenija 15. Okt 202418:56 > 19:31 6 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo vlada v kratkem z uredbo znižala cene radioloških storitev. Te so eden od razlogov, da radiologi odhajajo iz javnih zdravstvenih ustanov.

Slovensko zdravstvo se v zadnjem času med drugim sooča tudi s problematiko odhodov radiologov iz javnih zavodov.

Po poročanju 24ur zvečer so tako denimo v šempetrski bolnišnici ostali brez treh radiologov. Eden se bo upokojil, dva pa odhajata zaradi napovedane spremembe zakona, sta povedala. Že doslej sta bila sicer zaposlena zgolj 40- oziroma 60-odstotno.

Poleti pa so v Splošni bolnišnici Celje odpoved dali še zadnji trije specialisti radiologije, ki so nato naknadno sporočili, da bodo delo v omenjeni bolnišnici vseeno nadaljevali, a v omejenem obsegu. Težave z odhodi radiologov pa imajo poleg celjske tudi druge slovenske bolnišnice. “Nekje so /…/ že skoraj izpraznjeni oddelki, drugje pa se te težave že nakazujejo. To je težava vseh bolnišnic, ki pa pomembno vpliva na izvajanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, zato je še tako bolj pereča,” je denimo konec avgusta opozorila direktorica Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Tatjana Jevševar.

Združenje zdravstvenih zavodov se je tako z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel na sestankih mesece dogovarjalo in iskalo rešitev ter načine njene vpeljave v dejanski sistem. Z ministrstva za zdravje so sedaj sporočili, da bo vlada v kratkem z uredbo znižala cene radioloških storitev. Te so namreč eden od razlogov, da radiologi odhajajo iz javnih zdravstvenih ustanov.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: N1)

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, bo po sprejetju predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) na novo urejen način plačevanja posameznih storitev za določena področja, kot je prav radiologija. Po trenutno aktualni zakonodaji so namreč na omenjenem področju cene previsoke, zato radiologi odhajajo drugam. Z uredbo, ki naj bi bila predvidoma sprejeta v treh tednih, pa bo zavod za zdravstveno zavarovanje določil nove cene, ki bodo nižje. Med te storitve spadajo pregledi z magnetno resonanco, število katerih narašča.

Novela ZZDej je v javni razpravi še do srede, 16. oktobra. Med drugim predvideva, da se bodo zdravniki morali odločiti, ali bodo delali v javnem ali v zasebnem zdravstvu. Od tega ne bodo odstopili, je poudarila ministrica za zdravje, sicer pa si želijo, da bi zakon v javni razpravi izboljšali v sodelovanju z deležniki, tudi zdravniki.

Novela postavlja tudi določene omejitve dela izven javnih zdravstvenih zavodov. Delavec bo tako dovoljenje za delo pri drugem izvajalcu dobil le, če bo program ZZZS za posamezno vrsto zdravstvene dejavnosti pri matičnem izvajalcu izpolnjen v zadostni meri. Ob tem ne smejo biti presežene najdaljše dopustne čakalne dobe, delavec pa ne sme odklanjati dela pri svojem zavodu. “Novost je tudi to, da se bo soglasje izdajalo za šest mesecev, medtem ko se zdaj izdaja do enega leta. In če bo soglasje delavcu preklicano, se mu pol leta po tem ne sme izdati novega,” so še sporočili z ministrstva.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje