Vlada potrdila kandidaturo Marte Kos za komisarko in predlog poslala v Bruselj

Slovenija 19. Sep 202414:16 > 18:03 4 komentarji

Vlada je na seji podprla kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko in jo poslala v Bruselj. Kot je povedal podpredsednik vlade Matej Arčon, je Slovenija lahko ponosna, da bo Kos pokrivala resor širitve.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je po današnji seji vlade na novinarski konferenci povedal, da je vlada soglasno podprla kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko.

“Kandidatka se je seje udeležila, zelo izčrpno predstavila njen delokrog. Iz tega lahko sklepamo in še enkrat potrdimo pomembnost tega resorja. Morda se v tem trenutku sploh še ne zavedamo, kako pomembno vlogo bo imela naša komisarka v prihodnji sestavi Evropske komisije,” je tudi dejal Arčon. Kos bo v Evropski komisiji pripadel resor širitve.

Če pred leti ta resor ni bil toliko pomemben, je zdaj širitev EU ena ključnih prioritet Evropske komisije, pa tudi njene predsednice Ursule von der Leyen, je izpostavil Arčon.

“Biti moramo absolutno ponosni”

“Resor, ki ga bo Marta Kos pokrivala, zajema tudi obnovo Ukrajine. Lahko rečemo, da gre za finančno enega izmed pomembnejših resorjev, saj je v skupnem mandatu vreden več kot 100 milijard evrov. To je veliko priznanje Sloveniji in predsedniku vlade. Biti moramo absolutno ponosni.”

Marta Kos na odboru DZ za evropske zadeve
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po mnenju Arčona resor širitve ravno zaradi obnove Ukrajine za Slovenijo predstavlja veliko gospodarsko priložnost.

“Danes bo njeno ime tudi uradno poslano v Bruselj,” je na koncu potrdil podpredsednik vlade. Prihodnji teden Kos čakajo razgovori in pogovori, pa tudi nastop na Komisiji.

Zaslišanja se bodo lahko začela, ko bo parlament od Sveta EU prejel seznam komisarskih kandidatov in vso drugo potrebno dokumentacijo, ki med drugim vključuje opis delovnih nalog bodočih komisarjev in njihove izjave o interesih.

Potem ko so v Bruslju prejeli še uradno kandidaturo Marte Kos, je Svet EU v dogovoru s predsednico von der Leyen pripravil seznam kandidatov za komisarje, ki ga zdaj v pisnem postopku potrjujejo države članice, so sporočili z madžarskega predsedstva Sveta. Postopek se bo predvidoma zaključil drevi.

Arčon je na novinarski konferenci komentiral tudi včerajšnje večerno zaslišanje kandidatke pred parlamentarnim odborom za zadeve EU, ki je bilo precej burno. Raven pogovorov je označil za “najnižjo možno”. “Ko Slovenija nastopa na evropskem parketu, je potrebna enotnost,” je bil kritičen do SDS, ki je podala največ očitkov proti Kos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje