Vlada potrdila kandidaturo Vesela za evropskega komisarja

Slovenija 09. Avg 202415:31 1 komentar
Tomaž Vesel
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je še uradno potrdila Tomaža Vesela za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. V Bruselj bo zdaj lahko poslala predlog za njegovo imenovanje.

Vlada je Tomaža Vesela še uradno potrdila za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Komisarski kandidat Vesel je v četrtek po predstavitvi v DZ dobil podporo odbora DZ za zadeve EU. Njegovo kandidaturo je podprlo devet poslancev iz koalicijskih vrst, medtem ko so se poslanci opozicijskih SDS in NSi pri glasovanju vzdržali.

Odbor je sprejeto mnenje posredoval vladi, ki se je danes na dopisni seji seznanila z njim ter sklenila, da Vesela tudi uradno predlaga za slovenskega člana Evropske komisije. Vlada je ob tem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve naložila, da predlog za imenovanje Vesela po diplomatski poti predloži pristojnim organom EU.

“Kandidat za člana Evropske komisije Tomaž Vesel je v četrtek zelo uspešno opravil predstavitev v državnem zboru, z današnjo potrditvijo na vladi pa so izpolnjeni vsi pogoji, da ga Slovenija predlaga predsednici Evropske komisije,” so izjavo premierja Roberta Goloba objavili na vladnem profilu X. Predsednik vlade je obenem prepričan, da bo komisarski kandidat s svojimi izkušnjami in strokovnostjo pomembno prispeval k uspešnemu delu Evropske komisije in zastopanju interesov Slovenije v EU.

Vesel je četrtkovo podporo odbora za zadeve Evropske unije označil za dobro popotnico. V nadaljevanju postopkov imenovanja prav tako ne pričakuje zapletov slovenskih evroposlancev, s katerimi se namerava še sestati.

Preferenčna področja proračuna, administracije in širitve EU

V predstavitvi v državnem zboru je sicer med drugim izpostavil pomen sodelovanja z evropskimi in poslanci DZ, saj da si brez tega dela ne predstavlja. Izpostavil je kriterije za komisarja, kot jih opredeljuje lizbonska pogodba, zavezanost evropskim vrednotam, splošna usposobljenost in neodvisnost od nacionalnih držav in dodal, da jih izpolnjuje.

Med pomembnimi vprašanji, ki čakajo EU, je navedel redefinicijo zelene politike, nevralgični vprašanji sta po njegovi oceni med drugim tudi upravljanje nezakonitih migracij, debirokratizacija evropskih predpisov in konkurenčnost EU.

Uradno sicer še ni znano, kateri resor bi se lahko obetal Sloveniji, Vesel pa je doslej med preferencami izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU. V predstavitvi v DZ pa je poudaril tudi, da nepomembnega resorja v Evropski komisiji ni, je pa slednja pred velikimi izzivi, ki jih bo lahko rešila s kompromisi.

Države članice imajo sicer za posredovanje imen komisarskih kandidatov čas do 30. avgusta, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa bo po napovedih pogovore s kandidati začela že sredi meseca. Če bo Vesela sprejela v svojo ekipo, bo moral ta jeseni prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Sloveniji, ki je članica Evropske unije od 1. maja 2004, so sicer doslej pripadli različni resorji v Evropski komisiji. Prvih nekaj mesecev po vstopu v EU je evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik vodil resor za širitev EU. Potočnik je bil zatem še dvakrat imenovan za evropskega komisarja, pri čemer je enkrat vodil resor za znanost in raziskave ter enkrat resor za okolje. Violeta Bulc je bila evropska komisarka za promet, v iztekajočem se mandatu pa Janez Lenarčič vodi resor za krizno upravljanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje