Vlada potrdila odlok o dvigu RTV-prispevka. Koliko bomo plačevali po novem?

Slovenija 28. Avg 202412:35 70 komentarjev

Vlada je na današnji seji potrdila odlok o desetodstotnem zvišanju RTV-prispevka. To pomeni, da se bo višina RTV-prispevka s prvim januarjem prihodnje leto s sedanjih 12,75 evra dvignila na 14,02 evra. Čeprav so bili do tega ukrepa zadržani na ministrstvu za finance pod vodstvom Klemna Boštjančiča, so na seji vlade za dvig RTV-prispevka glasovali vsi ministri.

Da bo vlada privolila v desetodstotno zvišanje RTV-prispevka, je postalo jasno že po torkovem sestanku med predsednikom vlade Robertom Golobom in vodstvom RTV Slovenija. Iz premierjevega kabineta so po srečanju sporočili, da gre za minimalen dvig RTV-prispevka v primerjavi z naraščanjem fiksnih stroškov RTV Slovenija zaradi zviševanja cen, ki so od leta 2012 višji za 7,5 milijona evrov oziroma za 50,5 odstotka. Višina RTV-prispevka se namreč ni spremenila od leta 2012.

Na srečanju z vodstvom RTV Slovenija sta bila poleg premierja Goloba prisotna tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za finance Klemen Boštjančič, ki pri zvišanju RTV-prispevka prejšnji teden nista bila popolnoma usklajena. Na ministrstvu za finance so namreč poudarili, da bi morali finančni položaj RTV Slovenija reševati celovito, ne pa samo z dvigom RTV-prispevka.

Kljub pomislekom finančnega ministrstva so odlok o desetodstotnem zvišanju RTV-prispevka na seji vlade soglasno podprli vsi ministri. “Kot vlada smo se obnašali kot odgovoren ustanovitelj, zavedamo se stanja v samem zavodu. Ne nazadnje se višina RTV-prispevka v zadnjih dvanajstih letih ni spremenila. S tem se ni znala spoprijeti nobena vlada, vemo pa, kaj vse se je v dvanajstih letih spremenilo,” je dejal podpredsednik vlade in vladni govorec Matej Arčon.

Vrečko: Razmislili bomo o spremembi modela financiranja RTV Slovenija

Poleg odloka o zvišanju RTV-prispevka je vlada brez glasu proti sprejela tudi izhodišča za spremembo zakona o RTV Slovenija. “Vsi skupaj se zavedamo, da financiranje ni edina težava RTV Slovenija, ampak da bodo potrebne tudi organizacijske spremembe,” je poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Po njenih besedah so se za dvig RTV-prispevka odločili po dolgotrajnih pogovorih, pri tem pa so upoštevali, da so se stroški RTV Slovenija v zadnjih 12 letih povišali. Odlok o dvigu RTV-prispevka bo v veljavo stopil s prvim januarjem prihodnje leto, spremembe zakona o RTV Slovenija pa bo vlada po napovedih ministrice obravnavala še letos.

“S prvo novelo zakona o RTV Slovenija, ki smo jo sprejeli in ubranili na referendumu, smo politiko umaknili iz vodenja in upravljanja RTV Slovenija. Ker je RTV Slovenija neodvisen medij, bomo zdaj morda razmislili tudi o spremembi modela financiranja, ki bo RTV Slovenija zagotovil finančno neodvisnost. Kar zadeva notranjo organizacijo, pa je na vodstvu RTV Slovenija, da uredi vse stvari, da bo za javni zavod res optimalno deloval v korist javnosti,” je pojasnila Vrečko.

Zakonske spremembe bodo po navedbah ministrstva za kulturo zagotovile večjo preglednost upravljanja in nadzora ter finančne neodvisnosti, prav tako pa bi okrepile učinkovitost neodvisnosti delovanja organov in uredniških struktur. Izhodišča novega zakona predvidevajo tudi izboljšanje upravljanja javnega zavoda z jasnejšo razdelitvijo pristojnosti med upravo in finančnim odborom ter uvedbo obvezne notranje in zunanje revizije.

“Poleg tega bo razširjen obseg javne službe, vanjo pa bo vključena tudi glasbena produkcija. Za zagotovitev dolgoročne finančne stabilnosti bomo preučili tudi različne modele financiranja,” so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

RTVS: Gre za pomemben korak k finančni stabilizaciji javnega zavoda

Na RTV Slovenija so pozdravili odločitev vlade o prvem zvišanju RTV-prispevka po več kot desetih letih in jo označili za pomemben korak k finančni stabilizaciji ter nadaljnjemu razvoju javnega zavoda. “Aktualna vlada je prva vlada v zadnjih dvanajstih letih, ki je prisluhnila RTV Slovenija, prepoznala finančne izzive, s katerimi se sooča RTV Slovenija, in nanje tudi konkretno odgovorila,” so sporočili s Kolodvorske.

Dvig RTV-prispevka bo po njihovih besedah vsekakor prispeval k izboljšanju finančnega stanja, si bo pa treba še naprej prizadevati za zagotovitev dolgoročne finančne stabilnosti javnega zavoda. “RTV Slovenija si bo z uvajanjem sprememb in preoblikovanjem javnega zavoda aktivno prizadevala zagotoviti neodvisen in kakovosten medij, ki bo sledil razvoju tehnologij in potrebam našega občinstva. Hkrati bo pristopila k sodelovanju pri pripravi nove zakonodaje z namenom zagotovitve dolgoročno vzdržnega poslovanja in s tem poleg z novim zakonom zagotovljene programske tudi finančno neodvisnost,” so še poudarili na RTV Slovenija.

Goran Forbici
Goran Forbici (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Da je zvišanje RTV-prispevka dobra in vesela novica, se je strinjal tudi predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici. “Dvig prispevka je bil verjetno samoumeven vsaj od leta 2019, ampak vse vlade doslej so vztrajale, da se ne da. Osebno sem vesel, da je Golobova vlada sedaj dokazala, da se to da,” je ob začetku današnje seje sveta RTV Slovenija dejal Forbici. “Ne slepim se, in verjamem, da se tudi kolegi v svetu ne, da ta dvig sam po sebi rešuje vse nakopičene težave, mislim pa, da bo ustvaril podlago, da trend obrnemo na bolje,” je dodal Forbici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje