Vlada prikimala slovenskemu in nemškemu dogovoru o nakupu sistema zračne obrambe

Slovenija 28. Avg 202416:55 1 komentar
Sistem zračne obrambe Iris - T
Foto: PROFIMEDIA

Dogovor nemškega in slovenskega obrambnega ministrstva o sodelovanju pri nabavi protizračnega sistema iris-t slm je dobil vladno potrditev. S tem bo Slovenija kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega, ki bo stal okoli 147 milijonov evrov brez DDV.

Vlada je danes potrdila programski dogovor med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Nemčije v zvezi s sodelovanjem pri nabavi protizračnega sistema iris-t slm. Gre za dogovor o nakupu sistema zračne obrambe srednjega dosega v okviru pobude za zaščito evropskega neba.

Slovenija protizračne obrambe zaenkrat nima, bi jo pa dobila z nakupom sistema zračne obrambe srednjega dosega iris-t v višini skoraj 147 milijonov evrov brez DDV. Sistem bo Slovenija kupila od nemške družbe Diehl Defence, ki že ima sklenjeno pogodbo z nemško stranjo.

Programski dogovor med obema ministrstvoma je bil sicer sklenjen v skladu z lanskoletnim memorandumom o soglasju o skupnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru pobude za zaščito evropskega neba. Slovenija je že oktobra 2022 ob robu srečanja ministrov zveze Nata skupaj s še 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v to pobudo, v kateri sedaj sodeluje 19 evropskih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje