Vlada proti dodatni pravni zaščiti zdravstvenih delavcev

Slovenija 26. Sep 202417:14 2 komentarja
Zdravniki
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada ne podpira predloga novele kazenskega zakonika, ki bi vzpostavil kaznivo dejanje napada na zdravstvenega delavca, saj menijo, da so zdravniki že ustrezno pravno zaščiteni. Predpisovanje posebnega kaznivega dejanja za vsak posamezen poklic je za vlado nesprejemljivo, bodo pa preučili možnost zakonodajnih sprememb z vključitvijo drugih poklicev.

Vlada je danes sprejela mnenje k predlogu novele kazenskega zakonika, ki so ga v državni zbor s podpisi volivcev vložile zbornice s področja zdravstva. Predlog sprememb bi vzpostavil kaznivo dejanje napada na zdravstvenega delavca.

Predloga vlada ne podpira, saj da glede napadov in groženj zoper zdravstvene delavce in sodelavce “veljajo vsa kazniva dejanja, ki jih določa kazenski zakonik, torej kazensko-pravna zaščita obstaja”, so v sporočilu za javnost poudarili na vladi.

Ob tem je vlada v mnenju pojasnila tudi razloge, zakaj enačenje zdravstvenih delavcev z uradnimi osebami, ki opravljajo naloge varnosti, ni popolnoma ustrezno. Bodo pa pri pripravi novele kazenskega zakonika, ki jo napovedujejo še za letos, proučili možnost za ustrezno spremembo oziroma dopolnitev kazenskega zakonika, da bodo pokriti vsi poklici oziroma službe, pri katerih lahko pride do obravnavanih napadov zaradi opravljanja službe. Predpisovanje posebnega kaznivega dejanja za vsak posamezen poklic je nesprejemljivo, so poudarili na vladi.

V zdravniški zbornici so s predstavniki drugih zdravstvenih delavcev z zbranimi 7.561 podpisi v državni zbor predlog spremembe kazenskega zakonika za večje kazenskopravno varstvo in zaščito zdravstvenih delavcev vložili 22. julija. Po predlogu bi se vzpostavilo kaznivo dejanje napada na zdravstvenega delavca, s čimer želijo pobudniki prispevati k manj nasilni družbi, so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje