Vlada umaknila predlog zakona o sodniških in tožilskih plačah

Slovenija 18. Jul 202411:38 > 15:01 0 komentarjev
Sodišče
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Vlada je iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o sodniških in tožilskih plačah. Seznanila se je z dopolnilno odločbo k odločbi ustavnega sodišča o ureditvi sodniških plač, ki vpliva tudi na plačne razrede državnih tožilcev in državnoodvetniške funkcionarje. Sprejetje novega zakona zato ni več potrebno, so navedli v sporočilu za javnost.

Ustavno sodišče je 30. maja objavilo dopolnilno odločbo ustavnega sodišča k odločitvi iz junija, kjer je določilo način izvršitve odločbe o sodniških plačah. Kot so navedli na vladi, se dopolnilna odločba nanaša na plače sodnikov rednih sodišč. Pri realizaciji pa bo treba upoštevati tudi zakonsko ureditev, ki velja za državne tožilce in državnoodvetniške funkcionarje.

Plače za avgust bodo tako sodnikom rednih sodišč kot državnim tožilcem in državnim odvetniškim funkcionarjem izračunali po novi plačni lestvici. Pri izračunu plač bodo upoštevali plačne razrede sodniških funkcij, kot so bili v veljavi 1. junija 2012, usklajene s stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin od 1. junija 2012 do 31. decembra 2023, kar po podatkih statističnega urada znaša 26,2 odstotka.

Za Sodni svet je umik vladnega predloga pričakovan, so pojasnili za STA. Ponovno so poudarili, da dopolnilna odločba ustavnega sodišča le delno odpravlja ugotovljeno neustavnost sodniških plač, in sicer le z vidika zaostanka usklajevanja z inflacijo. Dodali so, da način izvršitve odločbe ne pomeni sistemskega povišanja sodniških plač, temveč gre zgolj za odpravo padca njihove realne vrednosti.

Vlada je sicer konec maja potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon je predvideval zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede, vezan pa je bil na skupni dogovor o reformi plačnega sistema. Sodni svet je ocenil, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča niti z vsebinskega vidika niti z vidika časovnega učinkovanja.

Ustavno sodišče je lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke, s čimer prihaja do neustavnosti. Za njeno odpravo je zakonodajalcu določilo rok 3. januar letos, ki pa ga vlada kot pripravljavka zakona in DZ nista spoštovala. Junija je na pobudo sodnega sveta izdalo dopolnilno odločbo glede sodniških plač za sodnike rednih sodišč, s katero je določilo način izvršitve odločbe o neustavnih sodniških plačah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!