Vlada začela postopek imenovanja Tomaža Vesela za evropskega komisarja

Slovenija 26. Jun 202414:49 11 komentarjev
Robert Golob, Tomaž Vesel
Tomaž Vesel in Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vlada je na današnji seji začela obravnavo predloga kandidature Tomaža Vesela za novega evropskega komisarja iz Slovenije. Predsednik vlade Robert Golob je Vesela po naših informacijah na seji vlade uradno predlagal za kandidata za člana Evropske komisije. Vlada bo o Veselovi kandidaturi dokončno odločala prihodnji mesec, večjih sporov v koaliciji in zapletov pri njegovem potrjevanju pa zaenkrat ne gre pričakovati.

Da bo kandidat za novega evropskega komisarja iz Slovenije nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, je predsednik vlade Robert Golob v začetku aprila napovedal na zborovanju največje vladne stranke Gibanje Svoboda ob Zbiljskem jezeru.

Golob je takrat poudaril, da ima Vesel za seboj pestro kariero ter da je bil v “temnih časih” prejšnje vlade Janeza Janše pripravljen izpostaviti “svojo glavo”. Vlada je z obravnavo predloga Veselove kandidature začela danes, postopek imenovanja novega evropskega komisarja iz Slovenije pa bo z glasovanjem zaključila julija.

Vesela po začetnem oklevanju podprli tudi v SD, v Levici prav tako nimajo zadržkov

Čeprav je bilo v koalicijskih SD in Levici ob najavi Veselove kandidature mogoče zaznati nekaj negodovanja, ker so bili o Golobovem kandidatu za evropskega komisarja obveščeni iz medijev, pa večjih koalicijskih sporov ali zapletov pri glasovanju na vladi zaenkrat ne gre pričakovati. Poleg Gibanja Svoboda so namreč po začetnem oklevanju Veselu izrazili podporo tudi v SD, v Levici pa do njegove kandidature nimajo posebnih zadržkov.

Po potrditvi na seji vlade bo moral kandidat za evropskega komisarja opraviti predstavitev pred parlamentarnim odborom za evropske zadeve. Mnenje odbora za vlado ni zavezujoče, bo pa moral kandidat za komisarja v nadaljevanju uspešno prestati zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje