Vlada zavrnila očitke o nerealnem načrtovanju proračunov za prihodnji dve leti

Slovenija 24. Okt 202419:57 1 komentar
Pes je pojedel denar
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je zavrnila očitke glede nerealnega načrtovanja državnih proračunov za leti 2025 in 2026. Opredelila se je tudi do v ponedeljek objavljene ocene fiskalnega sveta, ki glede proračunskih dokumentov opozarja na nerealno visoko porabo, in mnenja o srednjeročnem fiskalno-strukturnem načrtu Slovenije za obdobje 2025-2028.

Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, vlada v mnenju izpostavlja, da srednjeročni fiskalno-strukturni načrt 2025-2028 določa pot javnih financ v prihodnjem štiriletnem obdobju, ki bo zagotovila vzdržnost javnih financ. Podrobneje bo izvajanje načrta vsako leto predstavljeno v letnih proračunskih dokumentih in osnutkih proračunskega načrta za sektor država.

Ker pa je na podlagi prenovljenih fiskalnih pravil EU ključna spremenljivka za spremljanje ustreznosti fiskalne politike rast očiščenih odhodkov sektorja država, je za večjo nacionalno odgovornost za zasledovanje fiskalnih ciljev, večje razumevanje in oblikovanje povezave med nacionalnim fiskalnim pravilom ter pravili EU po oceni vlade ustrezno, da omejitev rasti očiščenih odhodkov sektorja država potrdi državni zbor z dopolnitvijo veljavnega odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027.

V zvezi z neusklajenostjo zakona o fiskalnem pravilu z nedavno spremenjenim sistemom ekonomskega upravljanja EU je vlada pojasnila, da pripravlja zakonodajne spremembe. “Na ravni EU se je šele letos jeseni začela izmenjava mnenj o potrebnih elementih za ustrezen prenos sprememb v nacionalno zakonodajo. Tudi zato še nobena druga država članica svoje nacionalne zakonodaje doslej ni prilagodila novostim, ki izhajajo iz reformiranega okvira ekonomskega upravljanja EU,” izpostavlja.

O očitkih glede nerealnega načrtovanja državnega proračuna je vlada poudarila, da so bile pri načrtovanju državnega proračuna tako kot vsako leto upoštevane zadnja napoved gospodarskih gibanj Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, zakonske in druge obveznosti ter prioritete in napovedi predlagateljev finančnih načrtov za namen izvajanja načrta za okrevanje in odpornost, evropske kohezijske politike in drugih EU sredstev. “Ob tem vlada kot v preteklih odzivih poudarja, da se investicijski odhodki in transferji v proračunu načrtujejo glede na dinamiko projektov v posameznem letu, ta pa se spreminja, kar lahko privede do izrazitejših odstopanj realizacije od načrtov,” so še izpostavili v uradu za komuniciranje.

V ta teden objavljeni oceni proračunskih dokumentov in mnenju o srednjeročnem fiskalno-strukturnem načrtu je fiskalni svet, ki je neodvisno posvetovalno telo vlade, opozoril na to, da predloga državnih proračunov za leti 2025 in 2026 znova predvidevata nerealno visoko porabo.

Poslanci so obravnavo predloga proračunov začeli v drugem tednu oktobra. Za leto 2025 je vlada ob 15,2 milijarde evrov prihodkov predvidela 17,1 milijarde evrov porabe, za leto 2026 pa zvišanje prihodkov na 15,9 milijarde evrov ter ohranitev odhodkov na približno enaki ravni.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje