Vlasta Nussdorfer želi znova postati varuhinja človekovih pravic

Slovenija 10. Okt 202419:05 4 komentarji
Vlasta Nussdorfer
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Za mesto varuha človekovih pravic bo kandidirala tudi nekdanja varuhinja Vlasta Nussdorfer. Kot je dejala, je z opravljanjem dosedanjih funkcij pridobila veliko izkušenj, tako da bi lahko uspešno opravljala delo varuhinje tudi v zdajšnjih razmerah.

V tekmo za varuha človekovih pravic se podaja tudi nekdanja varuhinja Vlasta Nussdorfer. Potrdila je, da je podala soglasje k predlogu za njeno kandidaturo, ki ga je vložilo Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper s podporo desetih uglednih pravnic in pravnikov, med njimi Alenke Šelih, Rada Bohinca in Janeza Čebulja.

Kot varuhinja in kasneje svetovalka nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja za področje človekovih pravic je pridobila veliko izkušenj, tako da bi lahko uspešno opravljala delo varuhinje tudi v zdajšnjih razmerah, je povedala za STA.

Po njenih besedah ima vsak mandat varuha svoje izzive. Tako kot v času njenega mandata, ki ga je končala februarja 2019, je tudi danes veliko izzivov v zdravstvu, čakalne dobe so dolge, je poudarila. Še vedno se kot resni vprašanji pojavljata nasilje in sovražni govor, dodatno negotovost pa sta povzročili vojni v Ukrajini in Gazi, je opozorila.

V ZRS Koper so v predlogu zapisali, da je s svojim dozdajšnjim delovanjem in zgledom dokazala, da bi njena vnovična izvolitev na mesto varuhinje v družbo vnesla novo upanje in zaupanje. Kot dolgoletna državna tožilka je bila zelo aktivna, vedno pa je napredovala le s predanim in poštenim delom, so izpostavili. Hkrati so opozorili na njeno delo kot nevladnice, saj je med drugim ustanovila Beli obroč Slovenije in pomagala več tisoč žrtvam nasilja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic objavila 29. avgusta, rok pa se bo iztekel v ponedeljek. Aktualnemu varuhu Petru Svetini namreč mandat poteče 23. februarja 2025. Kandidira pa tudi za nov mandat.

Prav tako je kandidaturo vložil vodja diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Andraž Zidar. Da se bosta prijavili sta v javnosti napovedali še direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad in Simona Zavratnik s fakultete za družbene vede, o kandidaturi pa razmišlja tudi nekdanji dolgoletni direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje