Po skoraj mesecu dni voda v naseljih Močila in Gorenje Polje spet pitna

Slovenija 23. Avg 202417:49 0 komentarjev
Voda iz pipe
Foto: PROFIMEDIA

Analiza pitne vode v naseljih Močila in Gorenje Polje je pokazala, da je voda neoporečna. Občina Kanal ob Soči je zato odpravila prepoved uporabe pitne vode.

Občina Kanal ob Soči je popoldne prejela rezultate analiz pitne vode za naselji Močila in Gorenje Polje. Rezultati so pokazali, da je voda neoporečna in zato primerna za pitje, s čimer je prenehala veljati prepoved uporabe pitne vode iz vodovoda za prebivalce teh dveh naselij, so sporočili z občine.

Prepoved uporabe vodovoda je veljala skoraj en mesec, od 26. julija. Takrat je analiza pokazala, da je bila v vodi iz vodarne Močila, ki je v lasti Alpacema (nekdanji Salonit Anhovo), za 30-krat presežena mejna vrednost stirena. Prebivalce so v tem času oskrbovale gasilske cisterne.

Do onesnaženja s stirenom je prišlo med vzdrževalnimi deli v avtomatizirani vodarni Močila, so že julija za N1 pojasnili na občini “Čeprav je upravljavec vodarne režijski obrat občine Kanal, ta ni bil naročnik vzdrževalnih del, prav tako o vzdrževalnih delih ni bil obveščen,” so opozorili na občini.

Danes so na občini pojasnili, da se bosta vodohrama, ki oskrbujeta naselji, še naprej napajala s pomočjo gasilskih cistern. Spomnili so, da na območju gradijo interventno povezavo na vodni vir Mrzlek. Nadaljujejo se tudi aktivnosti za sanacijo vodarne in vzpostavitev vodooskrbe v industrijski coni.

Stiren je organska spojina, derivat benzena. Gre za brezbarvno lahko hlapno oljnato tekočino. Stiren je surovina za proizvodnjo polistirena (ena od vrst tega je stiropor) in drugih polimerov. Spada med nevarne kemikalije. Škodljiv je predvsem stik z očmi, nevarni so tudi stik s kožo, zaužitje in vdihavanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!