Voditelji koalicije za zaprtimi vrati: se bodo lahko izognili aferi Litijska?

Slovenija 02. Jul 202405:14 12 komentarjev
Matjaž Han, Robert Golob
Foto: Borut Živulović /Bobo

Dober teden dni po vnovičnem izbruhu afere Litijska se bodo za tesno zaprtimi vrati sestali voditelji vladnega trojčka Gibanje Svoboda, SD in Levica. Zaradi revizijskega poročila o nakupu nesojene sodne palače je v zadnjih dneh napeto tudi v koaliciji. Dokument, ki predsednika vlade Roberta Goloba, finančnega ministra Klemna Boštjančiča in bivšo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan obtožuje nezakonitega ravnanja, je namreč nastal pod okriljem pravosodnega ministrstva, na čelu katerega je ministrica Andreja Katič iz vrst SD. Nepravilnosti pri poslu z Litijsko je v svojem poročilu, ki sicer še ni dokončno, ugotovilo tudi računsko sodišče.

Predsednik vlade Robert Golob je za danes popoldne sklical prvi redni sestanek vodstev koalicijskih strank po junijskih evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih. Po informacijah N1 bodo v ospredju tokratnega srečanja predsednikov, generalnih sekretarjev in vodij poslanskih skupin vladnega trojčka Gibanje Svoboda, SD in Levica aktualne teme ter analiza volilnih in referendumskih izidov.

Vladne stranke so devetega junija slavile zmago na vseh štirih posvetovalnih referendumih, a so na evropskih volitvah osvojile samo tri od skupno devetih sedežev, ki v Evropskem parlamentu pripadajo Sloveniji. Dva poslanca so dobili v Gibanju Svoboda, enega v SD, Levica pa je znova ostala brez svojega zastopnika v Bruslju.

Mnenja o tem, kakšen rezultat je na evropskih volitvah dosegla leva sredina, so se v koaliciji kresala že na volilno noč. “S svojim izidom smo zelo zadovoljni. Leva sredina je dobila več glasov kot desnica,” je volilne izide komentiral premier Golob. Prvak SD Matjaž Han se z njegovo oceno takrat ni strinjal. “Moram reči, da je koalicija doživela poraz. Koalicija je naredila relativno slab rezultat. Težko rečem, da smo lahko zadovoljni,” je dejal Han.

Zaradi revizijskega poročila napetosti v vladnih vrstah

Sledilo je nekaj tednov povolilnega zatišja, potem pa se je v središču javnosti znova znašla afera Litijska. Revizijsko poročilo o nakupu nesojene sodne palače, pod katerega je podpisana vodja službe za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu Suzana Hötzl, namreč premierju Golobu, finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in nekdanji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan očita, da so za potrebe nakupa Litijske nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke.

Vpleteni vse očitke zanikajo in s prstom kažejo na domnevno pristranskost revizorke Suzane Hötzl, ki je na ministrstvo s finančne uprave (Furs) prišla skupaj z Urošem Gojkovičem (SD) in Simonom Starčkom, ki naj bi bil blizu SDS. Tako Gojkovič kot Starček sta operativno sodelovala pri poslu Litijske, nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan pa ju je omenjala kot ključna akterja pri nakupu nove sodne stavbe.

Hötzl je v revizijskem poročilu, ki smo ga na N1 pridobili neuradno, zavrnila namigovanja o potencialnem konfliktu interesov. Je pa pri pisanju poročila v izdatni meri upoštevala pojasnila in odgovore Gojkoviča in Starčka, medtem ko premierju Golobu, ministru Boštjančiču in Dominiki Švarc Pipan možnosti zagovora ni dala.

Zaradi revizijskega poročila pa je v zadnjih dneh napeto tudi v koaliciji. Dokument, ki ga je spisala Suzana Hötzl in ki nezakonitega ravnanja obtožuje tudi premierja Goloba in ministra Boštjančiča, je namreč nastal pod okriljem ministrstva za pravosodje, ki ga vodi ministrica Andreja Katič iz vrst Socialnih demokratov. V Gibanju Svoboda v zadnjem dogajanju v zvezi z Litijsko vidijo tudi odtise SD, ki da želijo s prelaganjem odgovornosti na druge “rešiti svojo kožo”.

Andreja Katič
Pravosodna ministrica Andreja Katič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Spomnimo, premier Golob je ministrico Katič prejšnji teden najprej zaprosil, naj mu v okviru svojih pristojnosti posreduje poročilo notranje revizije o nakupu stavbe na Litijski, nato pa jo je tudi javno pozval k razjasnitvi okoliščin nastanka poročila. Kot smo poročali na N1, odredbe za notranjo revizijo Litijske nista podpisali ne aktualna pravosodna ministrica Andreja Katič ne njena predhodnica Dominika Švarc Pipan.

Golob naj bi pred počitnicami sklical tudi koalicijski vrh

Voditelji vladnega trojčka naj na današnjem sestanku sicer ne bi odpirali afere Litijska, vendar pa ni jasno, ali se bodo tej temi sploh lahko izognili. Nepravilnosti pri nakupu nove sodne stavbe je namreč v osnutku poročila revizije zaključnega računa proračuna za leto 2023, ki ga je neuradno pridobila STA, ugotovilo tudi računsko sodišče.

Kršitve naj bi se po njihovih ugotovitvah zgodile tako na pravosodnem kot tudi na finančnem ministrstvu, vendar pa imajo revidiranci in odgovorne osebe zdaj osem dni časa, da podajo svoje pripombe na razkritja iz osnutka revizijskega poročila.

Razprava na koalicijskem sestanku naj bi se sicer vrtela predvsem okoli predlogov in sprememb več zakonov. Med drugim naj bi razpravljali o zakonu o psihoterapevtski dejavnosti, zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in zakonu o medijih, dotaknili pa naj bi se tudi stavke zaposlenih na upravnih enotah in iskali rešitve za to, da bi lahko ljudje kljub stavki čim bolj nemoteno prišli do storitev.

Omenjeno srečanje naj bi služilo tudi kot priprava na koalicijski vrh, ki ga bo premier Golob po napovedih predvidoma sklical v drugi polovici julija oziroma pred začetkom poletnih počitnic. Kaj bo tema prihajajočega koalicijskega srečanja, na katero bodo povabljeni tudi ministri in poslanci vladnih strank, uradno še ni znano, bi pa utegnil Golob na omenjenem sestanku poslance seznaniti s prioritetami in načrti vlade za jesen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje