Vrečko imenovala v. d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Kultura 26. Jan 202315:27 5 komentarjev
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je Natašo Robežnik imenovala za vršilko dolžnosti direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za vršilko dolžnosti direktorice novonastalega Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije imenovala Natašo Robežnik, umetnostno zgodovinarko in dosedanjo vodjo pedagoškega oddelka v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Robežnik je po izobrazbi univerzitetna umetnostna zgodovinarka in magistrica znanosti. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, ima več kot 17 let delovnih izkušenj na področju muzejske dejavnosti. Svojo poklicno pot je začela v Gorenjskem muzeju, v katerem je delovala kot pedagoginja. Od leta 2012 pa je zaposlena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, v katerem je vodja pedagoškega oddelka. Leta 2006 je pridobila naziv kustodinja, leta 2015 naziv višja kustodinja in leta 2021 naziv muzejska svetovalka. Od konca leta 2021 predseduje sekciji za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije, so še zapisali na kulturnem ministrstvu.

Robežnik bo vršilka dolžnosti do imenovanja direktorja oz. direktorice po izvedenem javnem razpisu, vendar je na funkcijo imenovana največ za eno leto.

Preberite še: Zakaj Slovenija ne potrebuje muzeja osamosvojitve?

Spomnimo, vlada je sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Kot razlog za združitev pa so med drugim navedli pozive stroke in veteranskih društev ter optimizacijo dela in stroškov. Napoved združitve je močno razburila del javnosti in politike, NSi je napovedala interpelacijo ministrice Vrečko. Predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pa so vladi dali čas do 10. februarja, naj znova premisli o združitvi sicer ji bodo nasprotovali z akcijskim načrtom v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje