Vremenoslovci: Letošnji junij je bil nekaj posebnega

Slovenija 02. Jul 202416:30 0 komentarjev
Arso vročina
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

Letošnji junij je bil po podatkih vremenoslovcev nadpovprečno topel in namočen. Bil je med šestimi najtoplejšimi in v zgornji tretjini najbolj namočenih v zadnjih 74 letih.

Letos junija smo v 30 dneh doživeli številne vremenske ekstreme. Izkusili smo od vročinskega vala do “hudih ur”, ki se kar niso nehale vrstiti.

Kot kaže, nas občutki ne varajo. Kot so na družbenem omrežju Facebook zapisali vremenoslovci agencije za okolje (Arso), je bil letošnji junij mesec presežkov. Njihovi (sicer še delni in ne povsem preverjeni) podatki kažejo, da je bil mesec na državni ravni nadpovprečno topel, nadpovprečno namočen in podpovprečno sončen.

Junij presežkov …

Letošnji junij je bil toplejši od kateregakoli junija v preteklem stoletju. Bil je za 1,4 stopinje Celzija toplejši od povprečja primerjalnega obdobja med leti 1991 in 2020 ter 0,6 stopinje Celzija toplejši od lanskega junija.

Junij 2024 se tako uvršča med šest najtoplejših od leta 1950.

Letošnji tako topel junij je bil predvsem posledica toplih noči in juter, na ravni Slovenije je bilo povprečje dnevne najnižje temperature četrto najvišje od leta 1950, so pojasnili na Arsu.

Temperaturni odklon je bil najbolj izstopajoč v vzhodni polovici Slovenije, kjer je bil odklon med 1,5 in 2,1 stopinje Celzija. Na Gorenjskem in Notranjskem je bil odklon nekoliko manjši, med 1,0 in 1,5 stopinje Celzija, medtem ko je bilo odstopanje najmanjše na Primorskem, kjer je bilo večinoma za manj kot stopinjo topleje kot v prejšnjih letih.

Arso vročina
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

V zadnjih 74 letih sta bila sicer najtoplejša junija 2003 in 2019, v zgolj zadnjih 40 letih pa so se juniji v Sloveniji ogreli za skoraj 4 stopinje Celzija.

Nadpovprečna je bila junija tudi višina padavin, kazalnik višine padavin je znašal 118 odstotkov povprečja, kar ga uvršča med približno tretjino najbolj namočenih v obdobju med leti 1950 in 2024.

Padavine Arso podatki
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

… in podpovprečij

Po podatkih vremenoslovcev je bil junij 2024 podpovprečno osončen, saj je trajanje sončnega obsevanja doseglo komaj 92 odstotkov povprečja. To uvršča letošnji junij med približno 23 najmanj osončenih od leta 1961.

“Običajne do podpovprečne” so bile tudi snežne razmere v visokogorju. “Preostanek spomladanske snežne odeje je v večinoma nadpovprečno toplem vremenu dokaj hitro kopnel,” so zapisali na Arsu. Po njihovih podatkih je bil zadnji dan s snežno odejo 24. junij, kar je v primerjavi s podatki zadnjih 20 let popolnoma običajno.

“Nekaj posebnega”

Kot kažejo mesečne statistike temperature zraka in višine padavin, je zaradi precej visoke temperature in večje količine padavin letošnji junij tako “nekaj posebnega”.

Je najtoplejši junij od leta 1950, ki je imel nadpovprečno količino padavin. Obdobje od julija 2023 do junija letos je do sedaj najtoplejše 12-mesečno obdobje na ravni države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!