Vrnitev ekipe vojaškega helikopterja: v Severni Makedoniji so bili v zraku 22 ur

Slovenija 16. Avg 202417:07 2 komentarja
helikopter
Foto: ministrstvo za obrambo/X

Po sedmih dneh pomoči pri gašenju obsežnih požarov v Severni Makedoniji se je v Slovenijo vrnila helikopterska posadka Slovenske vojske in ekipa uprave za zaščito in reševanje. Helikopter je na požarišča v Severni Makedoniji skupaj odvrgel 175.500 litrov vode in pri tem skupaj letel 22 ur in 30 minut, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Šestčlanska odprava pripadnikov 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske, ki so jo sestavljali pilota, tehnika letalca in gasilca, je makedonskim kolegom s helikopterjem cougar pomagala pri gašenju požarov in prevozu reševalnih ekip.

Ekipo je ob povratku v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki pozdravil in nagovoril poveljujoči 15. brigadi vojaškega letalstva in zračne obrambe podpolkovnik Stanislav Strniša.

Posadko s helikopterjem cougar in podpornim osebjem je Slovenska vojska skladno s sklepom slovenske vlade in zaprosilom Severne Makedonije v to državo napotila 10. avgusta.

“Slovenska vojska ob tem tudi neprekinjeno zagotavlja dežurne helikopterske posadke v 15-minutni pripravljenosti za posredovanje v Sloveniji na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku in Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru,” so poudarili na ministrstvu za obrambo.

Reševalno pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravnem okolju je Slovenska vojska že tretjič to poletje zagotovila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. V Severni Makedoniji so pomagali pri gašenju iz zraka od 16. do 20. julija ter od 1. do 5. in od 10. do 16. avgusta. Sodelovali so pri gašenju požara, sanaciji požarišč, prevozu reševalnih ekip in pri evakuaciji ljudi s požarno ogroženih območij. Helikopterske posadke Slovenske vojske so v treh odpravah na požarišča odvrgle skupaj okoli 263.100 litrov vode in pri tem skupaj letele več kot 47 ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje