V SD zavrelo: poslancem očitajo, da jih zanaša v desno

Slovenija 15. Avg 202405:16 54 komentarjev
Simon Maljevac
Foto: Matija Sušnik/DZ

V drugi največji vladni stranki je po informacijah N1 za precej razburjenja poskrbela pobuda, s katero so poslanci SD pozvali vlado, naj se loti reševanja vprašanj, povezanih z Romi. Medtem ko so poslanci enotni, da trenutne razmere ogrožajo varnost državljanov in da ni več časa za mehke ukrepe, se v delu stranke pojavljajo ocene, da so pri teh vprašanjih zavzeli preveč desno stališče. Da pobuda poslancev SD zagotovo ni v skladu s programom, vrednotami in politiko stranke, je za N1 dejala vidna članica Socialnih demokratov Sonja Lokar. Kako na kritike odgovarjajo v poslanski skupini in na čigavo stran se je ob zadnjih nesoglasjih postavila stranka?

Poslanci SD s prvopodpisanim Predragom Bakovićem so na vlado nedavno naslovili poslansko pobudo, s katero so jo pozvali, naj se ustrezno loti reševanja vprašanj, povezanih z Romi. V njej so med drugim poudarili, da bi morala pristojna ministrstva takoj pripraviti ustrezno zakonodajo na področju predšolske in šolske zakonodaje ter vzpostaviti učinkovit sistem, ki bo v največji možni meri preprečeval medvrstniško nasilje v šolah.

V pobudi so se zavzeli tudi za učinkovito izvrševanje pravnomočno izrečenih kazni v primeru prekrškov in kaznivih dejanj, saj obstoječa zakonodaja ne dopušča izterjave denarnih kazni oziroma glob od prejemnikov socialnih transferjev, v luči nedavnih napadov na policiste in redarje pa so menili, da je treba uradnim osebam pri izvajanju postopkov v romskih naseljih zagotoviti ustrezno fizično in osebno varnost.

Poleg pobude, ki so jo naslovili na vlado, so trije poslanci SD prispevali manjkajoče podpise pod zahtevo opozicijske NSi, da se v državnem zboru opravi splošna razprava o njihovih zakonih, s katerimi da želijo preprečiti medvrstniško romsko nasilje in zlorabe socialne pomoči. Pod zahtevo NSi sta se iz SD poleg Bakovića podpisala tudi njegova poslanska kolega Meira Hot in Damijan Zrim.

“Ta pobuda ni v skladu s programom, vrednotami in politiko SD”

Medtem ko so poslanci SD enotni v mnenju, da trenutno stanje ogroža varnost državljanov in da ni več prostora za mehke ukrepe, pa so po informacijah N1 nekatera njihova stališča v delu stranke povzročila precej razburjenja in vroče krvi.

Vidna članica SD Sonja Lokar je za N1 potrdila, da je na predsedstvo stranke naslovila pismo, v katerem je kritična do pobude poslancev: “Ta pobuda zagotovo ni v skladu s programom, vrednotami in politiko Socialnih demokratov, ker nesprejemljiva dejanja posameznikov kar posplošeno pripisuje in jih povezuje z njihovo pripadnostjo romskim skupnostim. Tak pristop nujno vodi v diskriminacijo na osnovi etnične pripadnosti.”

“Del članov SD očitno misli, da je težave mogoče rešiti z nasilniškim pristopom”

Po njenih besedah del članstva očitno misli, da je problem mogoče rešiti z “nasilniškim” pristopom. “Naša poslanska skupina je stopila v javnost, kolikor je meni znano, se ni posvetovala z nikomer, vprašanje pa je izredno občutljivo. Že ena narobe postavljena beseda lahko povzroči veliko škodo in to se je žal tudi zgodilo,” je dejala Lokar in dodala, da bi moralo vodstvo stranke resno razmisliti, kako naj popravi škodo, ki so jo povzročili poslanci.

Sonja Lokar
Sonja Lokar (Foto: Saša Despot/BOBO)

Baković je na drugi strani prepričan, da se teh vprašanj ne bi smelo reševati v luči nobene politične ali strankarske ideologije. “Na tem področju obstajajo veliki problemi, ki jih je treba ustrezno rešiti. Zato sem se tudi odločil, da se podpišem pod zahtevo NSi za splošno razpravo, ker menim, da je pomembno, da se o tem pogovarjamo in poskušamo najti rešitve ter da že enkrat nehamo s temi političnimi in ideološkimi zgodbami,” je povedal za N1.

Čeprav se marsikdo v stranki strinja z oceno, da razmere na jugovzhodu države niso dobre in da je treba ukrepati, pa Sonja Lokar očitno ni edina, ki je kritična do pobude poslancev SD.

“Marsikdo se ni počutil najbolj udobno, ko so skupaj z NSi podpisovali neke pobude in ko so v času kislih kumaric vlagali pobude, vezane na vprašanja Romov,” je dejal eden od naših sogovornikov iz SD, ki ne želi biti imenovan.

“Tukaj ne gre za neka fašistična ali desničarska načela”

V delu stranke se pojavljajo kritike, da je poslanska skupina pri omenjenih vprašanjih zavzela preveč desno stališče, da je v svoji pobudi navajala izraz “romska problematika”, ki ni politično korekten, ker stigmatizira vse pripadnike romske skupnosti, ter da obstaja veliko drugih tem, na katerih bi v tem trenutku lahko bolj uspešno gradili politiko stranke.

Na vprašanje, kako komentira kritike na račun poslancev, Baković odgovarja, da v stranki obstajajo različni pogledi in da jih sprejema: “Hkrati pa pričakujem, da tudi drugi sprejemajo moja stališča, ki temeljijo na lastnih izkušnjah, ki jih imam kot nekdanji policist in bivši podžupan Kočevja. Tukaj ne gre za diskriminacijo Romov oziroma za neka desničarska ali fašistična načela, ampak za to, da so zakoni napisani in da morajo veljati za vse enako.”

“Požara se ne gasi z bencinom”

Po naših informacijah je bil do pobude poslancev kritičen tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu in nekdanji predsednik SD Dejan Židan. “V stranki o resnih vprašanjih ves čas potekajo resne razprave. Socialni demokrati smo demokratična stranka in to je za nas značilno,” je dejal Židan.

Kaj ga je zmotilo pri pobudi, ni želel pojasniti, po mnenju nekaterih pa naj bi se oglasil zato, ker prihaja iz Prekmurja in ker so med njegovimi volilci tudi pripadniki romske skupnosti.

“Ne zanikam, da so težave, ki jih je treba reševati, ampak požara se ne gasi z bencinom. Poslanke in poslanci imajo lahko o vsaki stvari svoje mnenje, bi pa pričakovali, da poslanska skupina Socialnih demokratov zagovarja vrednote in principe socialne demokracije, kot so enakost, vključevanje, solidarnost s prezrtimi in odrinjenimi na družbeni rob,” pravi Sonja Lokar.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Predrag Baković
Predrag Baković (Foto: Matija Sušnik/DZ)

Baković medtem vztraja, da pobuda naslavlja prave rešitve in da za njo stoji celotna poslanska skupina. Na njeno stran so se ob zadnjih nesoglasjih postavili tudi v vodstvu stranke.

“Čeprav se marsikomu zdi kontroverzna tematika za socialno demokracijo, sami vidimo vlogo socialdemokratskih politik, da zagotovi varno okolje za vse državljanke in državljane ter zagovarja družbene norme, ki temeljijo na vključevanju, solidarnosti in enakih možnostih za vse državljane,” so za N1 pojasnili v SD.

Kot so še poudarili v stranki, so v poslanski skupini med drugim opozorili na to, da se soočamo s primeri, ko določene skupine mečejo črno luč na celotno slovensko romsko skupnost: “Ob tem še opozarjamo, da pri zakonodajnih spremembah ne more iti za spremembe, ki bi vplivale le na eno etično skupnost, ampak na vse državljanke in državljane.”

Svoboda za reševanje problemov. Levica: NSi spodbuja ksenofobijo

Poslanci bodo splošno razpravo o zakonskem paketu NSi predvidoma opravili v začetku septembra. V manjši opozicijski stranki želijo med drugim zaščititi žrtve medvrstniškega nasilja v šolah, predlagajo pa tudi, da bi bila otroški dodatek in socialna pomoč v primeru, ko otrok ne obiskuje šole, začasno dodeljena v materialni obliki namesto v denarju.

Baković je poudaril, da soglaša z zakonskimi predlogi NSi in da jih bo podprl: “Te zakone so že pred enim letom vložili župani, vendar pa niso bili sprejeti. V svojem imenu lahko rečem, da bom to podprl, ker zaenkrat nimamo boljših rešitev, je pa pri zakonu o osnovni šoli treba prisluhniti tudi stroki. V vseh drugih primerih pa bom seveda podprl tudi amandmaje, če bodo smiselni in boljši.”

Da je pereče probleme v lokalnem okolju treba reševati, je za N1 dejal tudi vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic: “Če se bodo v razpravah pokazale dobre rešitve, ki jih ocenjujemo kot nujne in potrebne, potem smo zagotovo za to, da se v južnem delu Slovenije razmere izboljšajo, da je nasilja manj in da imajo vsi otroci enake možnosti pri šolanju.”

V Levici pa so prepričani, da NSi s paketom zakonov v družbi znova seje strah ter dodatno spodbuja ksenofobijo in sovraštvo do vsega, kar se jim zdi drugačno oziroma tuje.

“Nihče si ne zatiska oči pred medvrstniškim nasiljem, ki je pogost pojav prav v šolah. Je pa to nasilje prisotno tudi na ulicah in drugod. Prav tako se vsi zavedamo, da je na področju stanja v romskih naseljih treba ukrepati,” je dejal vodja poslancev najmanjše vladne stranke Matej Tašner Vatovec.

Matej Tašner Vatovec
Matej Tašner Vatovec (Foto: Denis Sadiković/N1)

“Nasilje in kriminal sta tudi posledica zanemarjanja kakovosti življenja Romov”

Vlada po njegovih besedah pripravlja vrsto ukrepov, ki jih bo treba uskladiti v prihodnjih mesecih. “V Sloveniji je integracija Romov spodletela toliko, kolikor se namenska sredstva občin niso vlagala v razvoj romskih naselij. Nasilje in kriminal sta tudi posledica zanemarjanja kakovosti življenja Romov. In tudi na tem bo treba delati,” je dodal vodja poslancev Levice.

Poslanci največje opozicijske stranke SDS, ki kolegom iz NSi nedavno niso hoteli prispevati manjkajočih podpisov za zahtevo za splošno razpravo, pa parlamentarnemu odboru za notranje zadeve predlagajo ustanovitev pododbora za spremljanje “romske problematike”, ki bi nadaljeval delo iz prejšnjega mandata.

V SDS menijo, da se ukrepi na tem področju ne sprejemajo, delovanje pododbora pa bi po njihovi oceni predstavljalo dodano vrednost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje