Vročina bo spet bolj pritisnila, a že kmalu prihaja nova hladna fronta

Slovenija 27. Jul 202405:05 1 komentar
NEVIHTA
PROFIMEDIA

Ta konec tedna bo spet bolj vroč, a zaključil se bo z novo vremensko motnjo, ki lahko nekaterim krajem prinese močnejše nevihte. Kje jih bo največ in kakšne bodo temperature po prehodu hladne fronte?

Po krajši osvežitvi z nižjimi jutranjimi temperaturami, ki so marsikomu precej ustrezale, se bo vročina ta konec tedna spet stopnjevala.

Kot napoveduje agencija za okolje (Arso), bo sobota minila v znamenju sončnega in suhega vremena, temperature pa bodo skoraj povsod po Sloveniji spet presegle 30 stopinj Celzija – v osrednji Sloveniji bo okoli 33, na jugovzhodu pa še kakšna stopinja več.

Tudi nedelja bo večji del dneva sončna in še nekoliko bolj vroča. Po napovedih Arsovih meteorologov se bodo temperature marsikje približale 35 stopinjam Celzija, presegle pa jih bodo predvidoma na Dolenjskem, v Posavju in Beli Krajini, kjer jih bodo namerili okoli 36.

Nekaj stopinj manj bo v krajih na severu, saj se jim bo že bližala hladna fronta. Oblačnost bo tam začela naraščati sredi dneva, popoldne pa bodo ob meji z Avstrijo že nastajale prve plohe in nevihte. Proti večeru se bodo začele širiti proti jugu in zajele večji del Slovenije, zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem, kjer bo padavin najmanj, pa burja.

Aladin padavine, nedelja
Sobotna računska napoved padavin meteorološkega modela ALADIN/SI za nedeljo ob 20. uri po srednjeevropskem času. Točen kraj in čas nastanka neviht, pa tudi njihova intenzivnost so sicer težko določljivi. (Vir: Arso)

Izračuni meteoroloških modelov, objavljeni na spletni strani Arsa, zaenkrat kažejo, da bo nedeljsko vremensko dogajanje najbolj burno med 17. in 23. uro, ponekod so možna tudi neurja, nato pa se bodo padavine iznad naših krajev že večinoma umaknile.

Naslednji teden sončen in vse bolj vroč, nato pa spet sprememba

V ponedeljek bo sprva zmerno oblačno, še bo nastala kakšna ploha. Čez dan se bo razjasnilo. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem burja. Najvišje temperature bodo v notranjosti spet večinoma pod 30 stopinj Celzija, le na Primorskem bo ostalo vroče in okoli 34 stopinj.

Nadaljevanje tedna bo ponovno v znamenju sončnega in suhega vremena, vročina se bo počasi spet stopnjevala tudi v notranjosti.

Na naslednjo spremembo zaenkrat kaže ob koncu tedna, ko se bo od petka povečala možnost za plohe in nevihte. Tudi temperature bodo ponovno malo padle – na 30 stopinj Celzija ali nekaj manj –, na Primorskem pa bo vročina še vztrajala.

BONUS VIDEO: Pogovor s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje