Vročina bo vztrajala dlje časa, kot je sprva kazalo. Kdaj nevihte in osvežitev?

Slovenija 10. Avg 202404:50 0 komentarjev
Vročinski val, Evropa, avgust 2024
Vir: Arso/FB

Pred nami so precej vroči dnevi, najbolj na Primorskem, a tudi v notranjosti bo lahko okoli 35 stopinj Celzija. Manjša ohladitev, ki se je obetala od četrtka naprej, se medtem iz dneva v dan zamika. Kaj pravijo zadnje napovedi Arsovih meteorologov?

Ta konec tedna bo vremensko stabilen, pretežno jasen in za koga že malce prevroč. Najnižje jutranje temperature bodo danes od 14 do 19 stopinj Celzija, na Primorskem malo nad 20, najvišje dnevne pa bodo od 29 do 33, na Primorskem do 35 stopinj Celzija.

Nato bo vsak dan še malo bolj vroče, noči bodo spet bolj tople, na Primorskem in tudi ponekod v notranjosti tropske.

Kot so ob začetku avgustovskega vročinskega vala zapisali meteorologi agencije za okolje (Arso), se bo vročina v naslednjih dneh širila proti severu in vzhodu. “Vročinski val bo tako zajel celotno Francijo, jug Britanskega otočja, države Beneluksa, pa tudi območje Alp, severnega Sredozemlja in Balkana.”

Pri nas bo najbolj izrazita vročina še naprej na Primorskem, kjer bodo najvišje dnevne temperature od 34 do 38, drugod po Sloveniji pa večinoma od 31 do 35 stopinj Celzija.

Če je sprva kazalo na osvežitev že v četrtek, ko bi lahko Slovenijo oplazila vremenska motnja, pa zdaj sodeč po objavi Arsa globalni meteorološki modeli prvo možnost osvežitve predvidevajo za prihodnjo soboto ali nedeljo.

Možnost neviht bo sicer od srede naprej nekoliko povečana, zlasti v severni polovici Slovenije. O moči neviht vremenoslovci za zdaj še ne govorijo, prav tako ostaja negotov razvoj vremena prihodnji konec tedna, saj še ni povsem jasno, kakšen bo vpliv oziroma prehod atlantske vremenske motnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!