Vročina ne popušča: v Sloveniji včeraj izmerili najvišjo temperaturo v tem letu

Slovenija 13. Avg 202411:58 5 komentarjev
Vročinski val
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Včeraj smo marsikje po Sloveniji izmerili najvišjo temperaturo v tem letu. Kje je bilo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) najbolj vroče?

Slovenijo v teh dneh pesti vročinski val. Čeprav imamo izrazito vročino že od sobote, pa smo včeraj marsikje po državi izmerili najvišjo temperaturo v tem letu. Najbolj vroče je bilo v ponedeljek na jugozahodu države. Najvišjo dnevno temperaturo so po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) izmerili v Osilnici, in sicer 37,8 stopinje Celzija.

Zelo toplo pa je v teh dneh tudi na višjih nadmorskih legah. Na Krnu so včeraj izmerili temperaturni rekord – živo srebro je pokazalo 32,4 stopinje Celzija. Za primerjavo – prejšnji rekord je bil izmerjen pri 32,3 stopinje Celzija.

Vroče je bilo tudi v Tatrah na nadmorski višini 748 metrov, kjer so izmerili 33,1 stopinje Celzija, na Slavniku na nadmorski višini 1.020 metrov se je dnevna temperatura povzpela do 31,4 stopinje Celzija, 31 stopinj Celzija so izmerili tudi v Divači na nadmorski višini 1.001 meter, na Sviščakih na nadmorski višini 1.302 metra je bilo 29,6 stopinje Celzija, na Nanosu na nadmorski višini 1.241 metrov pa 29,4 stopinje Celzija.

Vročina še ne bo popustila

Tudi današnji torek bo zelo vroč. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 30 do 36 stopinj Celzija, zato so na Arsu izdali opozorilo, saj bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Vročina bo najbolj izrazita na Primorskem, kjer prav tako velja opozorilo za veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Jutri bo sprva še sončno, popoldne bodo v notranjosti države nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 30 do 35, na Primorskem do 37 stopinj Celzija. Tudi v četrtek in petek bo sončno in vroče. Popoldne lahko predvsem nad hribovitimi kraji nastane kakšna nevihta.

Prve blažje osvežitve se lahko nadejamo šele v soboto oziroma nedeljo, ko bo Slovenijo zajela hladna fronta iznad Atlantika, ki pa bo ob prihodu nad našimi kraji že nekoliko izzvenela in ne bo tako izrazita. “Tudi po tej hladni fronti poletja ne bo konec, temveč bodo temperature le za nekaj stopinj nižje, vendar bo vseeno še zelo toplo. Na Primorskem se temperatura niti ne bo spustila pod 30 stopinj Celzija,” je za N1 pojasnil prognostik Blaž Šter.

V nedeljo po napovedih meteorologov kaže na več oblačnosti s plohami in nevihtami. Vročina bo začela nekoliko popuščati, prehodno se bo ohladilo. V ponedeljek bodo še možne krajevne padavine. V torek, sredo in četrtek bo najverjetneje suho in sončno, temperature bodo vsak dan višje, kažejo trenutne napovedi Arsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje