Vročinski val ne bo kmalu popustil: občutek vročine večji, ker je soparno

Slovenija 11. Jul 202409:47 2 komentarja
Vročinski val
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vroče je in vroče bo. Če niste ravno navdušeni nad temperaturami, ki sežejo tudi čez 30 stopinj Celzija, boste morali potrpeti vsaj še do druge polovice prihodnjega tedna. Čeprav bo konec tedna kakšno stopinjo hladneje, bo že v začetku prihodnjega tedna še bolj vroče kot te dni. Tako se vročinski val ne bo kmalu končal.

Na vprašanje, ali bo vročinski val še vztrajal, je dežurni meteorolog z agencije za okolje Blaž Šter odgovoril: “Še lep čas.” Pred nami je tako še vsaj en teden visokih temperatur, ki bo vztrajale nad 30 stopinjami Celzija.

Temperature bodo v soboto in nedeljo kakšno stopinjo nižje, a se bo že v začetku prihodnjega tedna ponovno segrelo in bo vsaj tako ali še bolj vroče, kot je zdaj. Vsaj do naslednje srede ali četrtka bolj svežih poletnih dni ni na vidiku. “Potem pa vprašanje, ali nas bo dosegla ta težko pričakovana fronta,” je ob tem dodal Šter.

Občutek vročine je v zadnjih dneh še večji, ker je tudi zelo soparno. Zaradi velike količine padavin je zemlja zelo namočena, v tleh je veliko vode, izhlapevanje pa je izrazito. Obenem pa ni dovolj močnih neviht, ki bi to vlago porabile, je pojasnil Šter. “Ostaja v debeli plasti ozračja,” je dodal. V soboto in nedeljo bo ta občutek omilil jugozahodni veter, a ne povsod.

Dež na cesti
V soboto bodo ugodni pogoji za nastanek neviht. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V teh dneh bolj kot temperature čez dan izstopajo jutranje temperature, ki so zelo visoke – ponoči namreč ne padejo pod 20 stopinj Celzija, kar pomeni, da je za nami že kar nekaj tropskih noči. “Ne ohladi se prav zaradi te vlage,” je dodal meteorolog.

Že danes popoldne lahko pričakujemo nekaj ploh in neviht, več pa jih bo ponoči na severu, kjer bi lahko krajevno padlo kar precej dežja. Petek bo spet bolj suh, v noči na soboto in v soboto čez dan pa bo spet nastalo nekaj neviht.

Pogoji za nevihte bodo v soboto kar ugodni, če bodo nastale, so lahko tudi močnejše. A kaže, da bo zaporna plast – mejna plast, ki preprečuje vertikalno izmenjavo zraka – vseeno preprečila njihov nastanek, je še dodal Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje