Smo tik pred vrhuncem vročinskega vala. Kdaj bo vročina vsaj malo popustila?

Slovenija 15. Jul 202412:18 0 komentarjev
meteo
Foto: Arso

Jutri bo vrhunec tokratnega vročinskega vala, ki vztraja že dober teden dni. Najbolj vroče bo na jugovzhodu, kjer lahko termometri pokažejo vse do 37 stopinj Celzija, a če upate na kakšno osvežitev, boste morali nanjo čakati še vsaj do konca tedna, kažejo napovedi vremenoslovcev. Tudi temperatura slovenskega morja je vse višja, včeraj so izmerili 30,5 stopinje Celzija, rekord, ki znaša 31,1 stopinje Celzija – izmerili so ga julija 2010, pa bi lahko padel danes ali jutri.

Če smo še pred dnevi pisali o visokih jutranjih temperaturah, so nas danes ponekod po prehodu oslabljene hladne fronte osvežile nizke jutranje temperature, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Marsikje v zahodnem in osrednjem delu Slovenije smo izmerili jutranje temperature nižje od 15 stopinj Celzija, kar je približno 5 stopinj manj kot pretekli teden. Najnižjo jutranjo temperaturo smo izmerili v Babnem Polju, kjer je termometer pokazal 7,1 stopinje. Tropsko noč pa smo tudi danes izmerili ob morju ter ponekod v severovzhodni Sloveniji, je Arso zapisal na Facebooku.

“Žal bo to edini dan v tem tednu, ko se bodo jutranje temperature spustile pod 15 stopinj Celzija,” so še dodali. V naslednjih dneh ob vzhodniku ponovno pričakujemo najnižje jutranje temperature okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem tudi do 24. Najvišje dnevne temperature v tem tednu pričakujemo v torek in sredo, ko se bodo temperature ponekod povzpele tudi do 37 stopinj.

“Jutri nas bo z jugozahodnikom dosegel najtoplejši zrak tega vročinskega vala, temperature bodo zelo visoke, a po drugi strani tudi jutri zjutraj ne bo tako toplo, kot je bilo prejšnji teden, saj v zraku ne bo toliko vlage,” je za N1 pojasnil dežurni prognostik Arsa Blaž Šter.

Soparno bo

A se bo v naslednjih urah zelo ogrelo, najvišje temperature bodo na jugovzhodu države, v Beli krajini, kjer bi lahko namerili do 37 stopinj.

“Prav dosti hladneje ne bo tudi drugod po državi, kjer je lahko kakšno stopinjo manj,” je dejal in dodal, da bo v višjih legah, kot običajno, nekaj stopinj manj, a bo tudi v alpskih dolinah približno 30 stopinj, na Goriškem med 35 in 36, podobno tudi v osrednji Sloveniji. “Verjetno bo še najnižja temperatura na severovzhodu, kjer se ta otoplitev naj ne bi toliko poznala,” meni Šter. Zaradi visokih temperatur je Arso za torek za vso državo izdal oranžno opozorilo.

Vročina
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Najvišje dnevne temperature se bodo nato v sredo nekoliko “spustile”, v notranjosti Slovenije bo okoli 33 stopinj, a bo v zraku precej vlage, zato bo občutek vročine še večji. Bo pa vročina z vetrom takrat dosegla Primorsko, kjer bo zelo visoka povprečna temperatura. “Ko bo zapihala burja, bo že zjutraj lahko pokazalo 27 stopinj, najvišje dnevne pa se lahko gibljejo okoli 35 in 36 stopinj Celzija,” je dodal dežurni prognostik.

Gasilska zveza Slovenije opozarja na veliko možnost nastanka požarov v naravi na območju Obale in Krasa, kjer je nevarnost pojava požarov zaradi suše in visokih temperatur visoka oziroma najvišja. Zaradi požarne ogroženosti sta od danes v pripravljenosti letali air tractor, z njima bodo preventivno začeli preletavati območja v času velike požarne ogroženosti.

Po Šterovih besedah so napovedi o koncu vročinskega vala še precej negotove. “Vemo, da ta teden še ne, mogoče bodo termometri v soboto pokazali nekaj stopinj manj, takrat nas bo po vsej verjetnosti dosegla nova hladna fronta, ki bo prinesla tudi nekaj padavin,” je povedal.

A nato se bo spet ogrelo, nekateri napovedi sicer kažejo, da bi se lahko ohladilo od torka oziroma srede prihodnji teden, a meteorolog v isti sapi dodaja, da je to še zelo negotovo. “10-dnevne napovedi že nekaj časa nakazujejo na osvežitev, a se ta vedno znova zamakne za dan ali dva,” je še dodal.

Rekord še ni padel, trenutno ima morje 29 stopinj Celzija, najvišja temperatura morja pa je po navadi izmerjena pozno popoldne. Včeraj se je morje po Šterovih besedah segrelo na 30,5 stopinje. Do neslavnega rekorda tako manjka še nekaj desetink – ta znaša 31,1 stopinje Celzija, izmerili pa so ga julija 2010.

Bi pa po navedbah meteorologa zaradi višjih temperatur zraka rekord lahko padel danes ali jutri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!