Vrsta srečanj o nadomestitvenih gradnjah po poplavah: kakšni so sklepi?

Slovenija 26. Jul 202421:10 0 komentarjev
Hiša družine Fužir
Hiša družine Fužir avgusta lani (Foto: Arhiv družine Fužir)

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v zadnjih mesecih s 23 občinami, v katerih so zaradi posledic lanskih avgustovskih poplav predvidene nadomestitvene gradnje, opravilo vrsto srečanj. Z ministrstva so sporočili, da so bila namenjena temu, da bodo občine lahko hitreje postorile vse potrebno za njihovo izvedbo.

Pet občin ima ustrezne prostorske akte že sprejete oz. potrebe po nadomestitvenih nepremičninah pri njih ni več. Nekatere so zemljišča za nadomestitvene objekte že zagotovile. S predstavniki preostalih 18 občin, ki občinske prostorske izvedbene akte še pripravljajo, so se sestali tako predstavniki ministrstva kot službe za obnovo po poplavah in plazovih, državne tehnične pisarne ter direkcije za vode.

“Občine so tiste, ki morajo zagotoviti zemljišča, na katerih lahko nato načrtujemo nadomestitvene gradnje. Mnenje mora podati tudi stroka, da bodo zemljišča poplavno in geološko varna za bivanje naslednjih generacij. Ministrstvo in služba sta se aktivno vključila, da občinam pomagamo postopke izpeljati hitro in učinkovito,” je pojasnil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben.

Sestankov so se poleg predstavnikov občin udeleževali tudi občinski urbanisti ter v nekaterih primerih izdelovalci prostorski aktov. Vse občine, v katerih se načrtujejo nadomestitvene gradnje, imajo jasno določene cilje in časovnico, v kakšnem roku morajo sprejeti občinske prostorske akte, so še navedli na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!